Förkultur

Stöd till dem som just har börjat eller vill börja brygga

Moderatorer: martinb, Webbgrupp

Kategoriregler
Innan du startar en ny tråd i denna kategori ska du ha läst Info-meddelandet som berättar vad som hör hemma under Nybryggarhjälp.

Förkultur

Inläggav peterg » tisdag 2018-03-13 12:16

Jag har för första gången gjort en förkultur till min blivande lager på 10 liter. Enligt alla konstens regler kokade jag 5 dl vatten med 50gr Spraymalt Light och efter kylning till 25° tillsatte jag en påse torrjäst 34/70. Detta blandades med magnetomrörare i 35 timmar. Efter 1 dygn i kylen på 7° ser den ut så här. Ska jag slå bort vörten och sedan ta den ljusa bottensatsen till min färdiga vört?
Bilagor
20180313_110036.jpg
peterg
Vattenbehandlare
Vattenbehandlare
 
Inlägg: 206
Blev medlem: fredag 2016-10-28 19:45
Ort: Stockholm

Re: Förkultur

Inläggav st1 » tisdag 2018-03-13 13:49

Exakt så. Om jag har möjlighet brukar jag låta mina förkulturer stå i kylen i två dagar för att så mycket som möjligt ska hinna lägga sig på botten. Men du har fattat det helt rätt och din förkultur ser ut precis som den ska.
st1
Vattenbehandlare
Vattenbehandlare
 
Inlägg: 296
Blev medlem: onsdag 2014-03-12 20:27
Ort: Linköping

Re: Förkultur

Inläggav ekstedt » tisdag 2018-03-13 14:21

Allt gott och väl, men...man bör normalt inte göra förkultur på torrjäst, det är bättre att köpa en påse till om man behöver fler jästceller. Och är man petnoga med antalet jästceller bör man rehydrera också.
ekstedt
Munk
Munk
 
Inlägg: 2933
Blev medlem: onsdag 2009-08-12 09:58
Ort: Göteborg

Re: Förkultur

Inläggav peterg » tisdag 2018-03-13 17:11

Ok, 2 påsar torrjäst 34/70 kostar 100kr vilket gör 10kr/liter istället för ca 5,5kr/liter. Varför skulle det funka sämre med torrjäst?
Senast redigerad av peterg tisdag 2018-03-13 18:16, redigerad totalt 1 gång.
peterg
Vattenbehandlare
Vattenbehandlare
 
Inlägg: 206
Blev medlem: fredag 2016-10-28 19:45
Ort: Stockholm

Re: Förkultur

Inläggav ekstedt » tisdag 2018-03-13 18:16

peterg skrev:Ok, 2 påsar torrjäst 34/70 kostar 100kr vilket gör 10kr/liter istället för ca 55kr/liter. Varför skulle det funka sämre med torrjäst?


Nu räcker i.o.f.s. 1 påse till 10 liter. Att man inte ska ska göra förkultur på torrjäst har att göra med försämrad vitalitet.
ekstedt
Munk
Munk
 
Inlägg: 2933
Blev medlem: onsdag 2009-08-12 09:58
Ort: Göteborg

Re: Förkultur

Inläggav tcncc » tisdag 2018-03-13 20:09

Om vitaliten skulle försämras av att man gör en förkultur, så skulle väl knappast den lämpa sig att återanvända heller. Och det kan man tydligen göra enligt fermentis
"As far as lager yeasts are concerned, we recommend to limit their recycling to no more than 4 to 6 times."
tcncc
tcncc
Helmaltsbryggare
Helmaltsbryggare
 
Inlägg: 38
Blev medlem: måndag 2015-08-03 17:58
Ort: Nyköping

Re: Förkultur

Inläggav ekstedt » tisdag 2018-03-13 20:22

tcncc skrev:Om vitaliten skulle försämras av att man gör en förkultur, så skulle väl knappast den lämpa sig att återanvända heller. Och det kan man tydligen göra enligt fermentis
"As far as lager yeasts are concerned, we recommend to limit their recycling to no more than 4 to 6 times."
tcncc


Det är nog inga drastiska försämringar vi talar om. Läs s. 133 i "Yeast" om du vill veta mer.
ekstedt
Munk
Munk
 
Inlägg: 2933
Blev medlem: onsdag 2009-08-12 09:58
Ort: Göteborg

Re: Förkultur

Inläggav tcncc » tisdag 2018-03-13 20:40

Tänkte på Lallemand som också sysslar med torrjäst (dock inte Chris White), skriver att deras Diamond Lager "är lämplig att göra en förkultur på".
tcncc
Helmaltsbryggare
Helmaltsbryggare
 
Inlägg: 38
Blev medlem: måndag 2015-08-03 17:58
Ort: Nyköping


Återgå till Nybryggarhjälp

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 28 gäster