OG är alltid lägre efter avslutat kok?

Malt, humle, jäst, vatten, körsbär, tallkottar etc. - hur de kan blandas, processer, vad du har på G och vad du gjort

Moderatorer: martinb, Webbgrupp

OG är alltid lägre efter avslutat kok?

Inläggav LTW » tisdag 2018-03-13 13:00

Jag mäter alltid OG efter avslutad mäskning och efter avslutat kok.
För mig så sjunker alltid OG ca 20 enheter efter avslutat kok.
Om jag har ca 1070 i OG efter avslutad mäskning ( alltså efter att lakningen är klar )
Så har jag ca 20 enheter lägre OG efter avslutat kok... ca 1050

Är det normalt och vad beror det på? Är det socker i maltvörten
som kokar bort?

Mvh
LTW
LTW
Vattenbehandlare
Vattenbehandlare
 
Inlägg: 210
Blev medlem: måndag 2017-10-09 18:25

Re: OG är alltid lägre efter avslutat kok?

Inläggav Grindcrusher » tisdag 2018-03-13 13:12

Rör du om ordentligt innan du tar ett prov före kok?
Användarvisningsbild
Grindcrusher
Dekoktionsmäskare
Dekoktionsmäskare
 
Inlägg: 881
Blev medlem: söndag 2013-04-07 17:38
Ort: Gävle/Nailsworth

Re: OG är alltid lägre efter avslutat kok?

Inläggav seasteel » tisdag 2018-03-13 13:16

Och tar du proven vid samma temperatur på vörten alt kompenserar för olika temp?
seasteel
Vattenbehandlare
Vattenbehandlare
 
Inlägg: 231
Blev medlem: torsdag 2013-11-07 13:39

Re: OG är alltid lägre efter avslutat kok?

Inläggav LTW » tisdag 2018-03-13 13:20

Grindcrusher skrev:Rör du om ordentligt innan du tar ett prov före kok?


Nja, det kan jag inte påstå direkt...

Vad påverkas av att jag rör om ordentligt innan jag tar provet innan koket?

Jag kyler alltid ner vörten till 20 grader när jag tar provet.
Både för provet av vörten och provet efter koket...

Mvh
LTW
LTW
Vattenbehandlare
Vattenbehandlare
 
Inlägg: 210
Blev medlem: måndag 2017-10-09 18:25

Re: OG är alltid lägre efter avslutat kok?

Inläggav LTW » tisdag 2018-03-13 13:21

seasteel skrev:Och tar du proven vid samma temperatur på vörten alt kompenserar för olika temp?


Jag tar alltid proven vid samma temperatur som mätaren är kalibrerad för det vill säga vid 20 grader...

Mvh
LTW
LTW
Vattenbehandlare
Vattenbehandlare
 
Inlägg: 210
Blev medlem: måndag 2017-10-09 18:25

Re: OG är alltid lägre efter avslutat kok?

Inläggav martinb » tisdag 2018-03-13 13:29

LTW skrev:Vad påverkas av att jag rör om ordentligt innan jag tar provet innan koket?

Du får en jämn fördelning av sockret i vörten. Har själv tagit "från toppen" ett par gånger och stått funderande eftersom matten inte gick ihop. En desinficerad hålslev och lite omrörande i vörten och ett nytt prov som visade mer realistiska värden blev resultatet.
Forummoderator - SHBF Utbildningsansvarig - SHBF Öldomare
Besök HBG2 på Facebook & HBG2.se
Användarvisningsbild
martinb
Utbildningsansvarig
 
Inlägg: 851
Blev medlem: fredag 2008-07-18 10:17
Ort: Helsingborg

Re: OG är alltid lägre efter avslutat kok?

Inläggav LTW » tisdag 2018-03-13 13:37

martinb

Okey... men har du jämfört ditt OG efter avslutat kok? var det isåfall ungefär detsamma
som efer avslutad mäskning och lakning?

Har du nån uppfattning om att det kan försvinna en viss sockerhalt i samband med koket, som skulle kunna
sättas i samband med att OG är lägre efter koket?

Nu är väl i och för sig... OG efter kok det som är mest intressant, eftersom det alltsom oftast
är nu som man kan räkna på vilket ungefärligt slutligt FG man får efter att det jäst klart...

Mvh
LTW
LTW
Vattenbehandlare
Vattenbehandlare
 
Inlägg: 210
Blev medlem: måndag 2017-10-09 18:25

Re: OG är alltid lägre efter avslutat kok?

Inläggav Grindcrusher » tisdag 2018-03-13 13:41

Koncentrationen kan bara öka så länge som du kokar bort vätska. Däremot har du kanske en skiktning i kastrullen efter lakningen som gör att allt socker ligger i botten, och det är vad du mäter.
Användarvisningsbild
Grindcrusher
Dekoktionsmäskare
Dekoktionsmäskare
 
Inlägg: 881
Blev medlem: söndag 2013-04-07 17:38
Ort: Gävle/Nailsworth

Re: OG är alltid lägre efter avslutat kok?

Inläggav LTW » tisdag 2018-03-13 13:52

Grindcrusher skrev:Koncentrationen kan bara öka så länge som du kokar bort vätska. Däremot har du kanske en skiktning i kastrullen efter lakningen som gör att allt socker ligger i botten, och det är vad du mäter.


Okey... så du menar att OG egentligen borde öka efter avslutat kok, i förhållande till
det värde som jag mäter upp efter avslutad mäskning och lakning?

Kanske kan det bero på att jag tar OG direkt ur kranen efter avslutad mäskning
och lakning... och att det är en högre koncentration av socker nere på botten?
Jag använder ett Bulldog bryggverk...

Mvh
LTW
LTW
Vattenbehandlare
Vattenbehandlare
 
Inlägg: 210
Blev medlem: måndag 2017-10-09 18:25

Re: OG är alltid lägre efter avslutat kok?

Inläggav martinb » tisdag 2018-03-13 15:06

OG är alltid efter kok. Innan dess är det SG-mätning och det du tänker på efter lakning kallas vanligtvis PBG - Pre-Boil Gravity.
Jag rekommenderar att du alltid rör om ordentligt för att som Grindcrusher säger, det kan ha skiktat sig, speciellt efter lakningen.

Så - efter lakning - rör om och mät ditt PBG. Efter kok, rör om och mät ditt OG.

Lite mer om hur du kan räkna på hur de förhåller sig till varandra kan du kolla här: http://hbg2.se/bryggmatte.html
Forummoderator - SHBF Utbildningsansvarig - SHBF Öldomare
Besök HBG2 på Facebook & HBG2.se
Användarvisningsbild
martinb
Utbildningsansvarig
 
Inlägg: 851
Blev medlem: fredag 2008-07-18 10:17
Ort: Helsingborg

Re: OG är alltid lägre efter avslutat kok?

Inläggav LTW » tisdag 2018-03-13 16:28

martinb skrev:OG är alltid efter kok. Innan dess är det SG-mätning och det du tänker på efter lakning kallas vanligtvis PBG - Pre-Boil Gravity.
Jag rekommenderar att du alltid rör om ordentligt för att som Grindcrusher säger, det kan ha skiktat sig, speciellt efter lakningen.

Så - efter lakning - rör om och mät ditt PBG. Efter kok, rör om och mät ditt OG.

Lite mer om hur du kan räkna på hur de förhåller sig till varandra kan du kolla här: http://hbg2.se/bryggmatte.html


Okey, tack för alla svar...
Jag skall läsa på lite mera om hur det förhåller sig med detta.
Men nu har jag fått ett par bra tips, så jag skall kolla detta och
prova att röra om ordentligt efter lakning innan jag tar provet nästa gång...
Samt att jag vet också att OG alltid är efter kok... men jag blev lite fundersam
på att jag hade två olika värden... före och efter kok...

Mvh
LTW
LTW
Vattenbehandlare
Vattenbehandlare
 
Inlägg: 210
Blev medlem: måndag 2017-10-09 18:25

Re: OG är alltid lägre efter avslutat kok?

Inläggav martinb » tisdag 2018-03-13 16:38

Om vi grovt förenklar så kan du redan vid PBG luska ut hur det står till eftersom mängden extrakt i vörten efter lakning samma som efter kok, det är bara koncentrationen som förändras.
Om du har efter lakning/före kok ett PBG på 50Ö/1.050SG vid volym 25l så har du extraktinnehåll 50*25=1250Öl. Då kan du räkna ut ditt estimerade OG genom att dividera detta värdet mot din målvolym.

Säg att målvolymen efter 60 minuters kok är 20l så bör ditt OG ungefär vara på 1250Öl/20l=62.5Ö/1.062. Om du ligger kring den siffran och har 20 liter i jäshinken så ska allt ha gått som det ska. Diffar det ordentligt och du fortfarande har rätt volym kanske det blir att ta sig en funderare.
Forummoderator - SHBF Utbildningsansvarig - SHBF Öldomare
Besök HBG2 på Facebook & HBG2.se
Användarvisningsbild
martinb
Utbildningsansvarig
 
Inlägg: 851
Blev medlem: fredag 2008-07-18 10:17
Ort: Helsingborg

Re: OG är alltid lägre efter avslutat kok?

Inläggav LTW » tisdag 2018-03-13 17:44

martinb skrev:Om vi grovt förenklar så kan du redan vid PBG luska ut hur det står till eftersom mängden extrakt i vörten efter lakning samma som efter kok, det är bara koncentrationen som förändras.
Om du har efter lakning/före kok ett PBG på 50Ö/1.050SG vid volym 25l så har du extraktinnehåll 50*25=1250Öl. Då kan du räkna ut ditt estimerade OG genom att dividera detta värdet mot din målvolym.

Säg att målvolymen efter 60 minuters kok är 20l så bör ditt OG ungefär vara på 1250Öl/20l=62.5Ö/1.062. Om du ligger kring den siffran och har 20 liter i jäshinken så ska allt ha gått som det ska. Diffar det ordentligt och du fortfarande har rätt volym kanske det blir att ta sig en funderare.


Tack... ska prova räkna efter detta exempel nästa gång jag brygger...
Samt att komma ihåg att röra om innan jag tar PBG värdet efter lakning...
Enligt denna matematik så skall ju värdet vara högre efter avslutat kok...
om jag förstått det hela rätt?

Mvh
LTW
LTW
Vattenbehandlare
Vattenbehandlare
 
Inlägg: 210
Blev medlem: måndag 2017-10-09 18:25

Re: OG är alltid lägre efter avslutat kok?

Inläggav martinb » tisdag 2018-03-13 17:48

Helt rätt!
Forummoderator - SHBF Utbildningsansvarig - SHBF Öldomare
Besök HBG2 på Facebook & HBG2.se
Användarvisningsbild
martinb
Utbildningsansvarig
 
Inlägg: 851
Blev medlem: fredag 2008-07-18 10:17
Ort: Helsingborg

Re: OG är alltid lägre efter avslutat kok?

Inläggav Grindcrusher » tisdag 2018-03-13 22:16

martinb skrev:Om vi grovt förenklar så kan du redan vid PBG luska ut hur det står till eftersom mängden extrakt i vörten efter lakning samma som efter kok, det är bara koncentrationen som förändras.


+1 på detta och detta är ju egentligen hela vitsen med att mäta PBG. Om du gör det rätt så kan du se till att (typ) alltid landa på rätt OG. Ligger du under beräknat så tillsätter du DME eller kokar längre för att göra mindre öl med rätt OG. Ligger du över tillsätter du vatten (och justerar humlen) så att du landar på mer öl men med rätt OG.

Det förutsätter dock att du gör en korrekt mätning på volym och SG. Jag rör alltid om väldigt noga och kyler provet och mäter volymen så noga jag kan. Brukar pricka OG med +/-1 ...
Användarvisningsbild
Grindcrusher
Dekoktionsmäskare
Dekoktionsmäskare
 
Inlägg: 881
Blev medlem: söndag 2013-04-07 17:38
Ort: Gävle/Nailsworth

Nästa

Återgå till Recept, bryggtips, metoder, litteratur, ingredienser och teorier

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: MarcusZetterberg och 15 gäster