Moderatorer: martinb, Webbgrupp
Grindcrusher skrev:Rör du om ordentligt innan du tar ett prov före kok?
seasteel skrev:Och tar du proven vid samma temperatur på vörten alt kompenserar för olika temp?
LTW skrev:Vad påverkas av att jag rör om ordentligt innan jag tar provet innan koket?
Grindcrusher skrev:Koncentrationen kan bara öka så länge som du kokar bort vätska. Däremot har du kanske en skiktning i kastrullen efter lakningen som gör att allt socker ligger i botten, och det är vad du mäter.
martinb skrev:OG är alltid efter kok. Innan dess är det SG-mätning och det du tänker på efter lakning kallas vanligtvis PBG - Pre-Boil Gravity.
Jag rekommenderar att du alltid rör om ordentligt för att som Grindcrusher säger, det kan ha skiktat sig, speciellt efter lakningen.
Så - efter lakning - rör om och mät ditt PBG. Efter kok, rör om och mät ditt OG.
Lite mer om hur du kan räkna på hur de förhåller sig till varandra kan du kolla här: http://hbg2.se/bryggmatte.html
martinb skrev:Om vi grovt förenklar så kan du redan vid PBG luska ut hur det står till eftersom mängden extrakt i vörten efter lakning samma som efter kok, det är bara koncentrationen som förändras.
Om du har efter lakning/före kok ett PBG på 50Ö/1.050SG vid volym 25l så har du extraktinnehåll 50*25=1250Öl. Då kan du räkna ut ditt estimerade OG genom att dividera detta värdet mot din målvolym.
Säg att målvolymen efter 60 minuters kok är 20l så bör ditt OG ungefär vara på 1250Öl/20l=62.5Ö/1.062. Om du ligger kring den siffran och har 20 liter i jäshinken så ska allt ha gått som det ska. Diffar det ordentligt och du fortfarande har rätt volym kanske det blir att ta sig en funderare.
martinb skrev:Om vi grovt förenklar så kan du redan vid PBG luska ut hur det står till eftersom mängden extrakt i vörten efter lakning samma som efter kok, det är bara koncentrationen som förändras.
Återgå till Recept, bryggtips, metoder, litteratur, ingredienser och teorier
Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 63 gäster