Malt, humle, jäst, vatten, körsbär, tallkottar etc. - hur de kan blandas, processer, vad du har på G och vad du gjort
Moderatorer: martinb, Webbgrupp
av mike85 » tisdag 2018-02-13 19:06
Hej! Man läser ofta när man kollar jästemp på lager att man ska jäsa runt 10°, och ev pitcha på max 13-14° för att inte stressa jästen. Men man läser aldrig något om tempen på just förkulturen. Man ska ju odla den i rumstemp, men är det inte bra att kyla ner även förkulturen till samma temp som vörten för att undvika stress pga stor tempskillnad mellan förkultur och vört? Eller är det lite overthinking med den proceduren?
-
mike85
- Torrhumlare
-
- Inlägg: 89
- Blev medlem: tisdag 2015-01-27 12:47
- Ort: Värnamo
av Grindcrusher » onsdag 2018-02-14 15:39
Lagerjäst trivs och förökar sig bättre mellan 20 och 30C precis som cerevisiae. Den kommer dock att producera en helt annan typ av förkultursöl när den jäser vid rumstemp. Det tror jag du får ta i beaktning om du ska pitcha hela förkulturen i din öl eftersom din förkultur vid rumstemp inte kommer vara renjäst lager.
-
Grindcrusher
- Jästodlare
-
- Inlägg: 916
- Blev medlem: söndag 2013-04-07 17:38
- Ort: Gävle/Nailsworth
-
av ekstedt » onsdag 2018-02-14 16:24
Det är snabba och kraftiga temperatursvängningar som stessar jästen, så det viktiga är att jästen har ungefär samma temperatur som vörten vid tillsättning.
Att tillsätta 20-gradig lagerjäst i 20-gradig vört för att sedan ställa in rasket i ett 10-gradigt rum är helt okej, även om det kanske inte är optimalt.
-
ekstedt
- Munk
-
- Inlägg: 2933
- Blev medlem: onsdag 2009-08-12 09:58
- Ort: Göteborg
-
av mike85 » torsdag 2018-02-15 06:13
Nä precis, det var det jag var ute efter. Om det egentligen är så bra att pitcha en 20-22 gradig förkultur i vört som håller 10-13°.. Det är alltså bättre att kyla den före pitch?
-
mike85
- Torrhumlare
-
- Inlägg: 89
- Blev medlem: tisdag 2015-01-27 12:47
- Ort: Värnamo
av Grindcrusher » torsdag 2018-02-15 08:08
Sorry, läste lite för snabbt.
-
Grindcrusher
- Jästodlare
-
- Inlägg: 916
- Blev medlem: söndag 2013-04-07 17:38
- Ort: Gävle/Nailsworth
-
Återgå till Recept, bryggtips, metoder, litteratur, ingredienser och teorier
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: Google [Bot] och 46 gäster