Moderatorer: martinb, Staffan Ulfberg, Webbgrupp
Drake skrev:Kör man biab så slipper man ju dessutom lakningen också.
simse skrev:Vetekornen är mindre och saknar skal så man behöver oftast mala ner mot 1mm för att inte tappa effektivitet. Hade samma problem innan jag gick från 1.4mm till 1.0mm
luxury Design skrev:Tack för alla svar. Jag brukar stoppa pumpen och röra om då och då. Men pumpen ger ju enbart en stråle ner i maltbädden. Hade det inte varit bättre om det regnat ner över maltbädden vid cirkulation?
Vi köper färdigkrossat. Ska sluta med det och krossa själv.
Lakning brukar ta ca 10min.
Jasså 78°C i 10min har jag inte hört innan. Får ta och testa det.
Ni som använder bulldog, cobra. Hur gör ni? Hur ser era beersmith profiler ut?
humlekotte skrev:Jag tittade på den Beersmith-profilen och jag tror inte den är rätt. Man behöver lägga till "Mash Tun Addition" i equipment profile. Lägg till den volym som finns under nedre filterplåten. Tror det rör sej om 3.5-4 liter för Bulldog, det mäter man enkelt upp annars. Och sen ha t ex 3 liter vatten/kg malt i mäsksteget. Då blir det vettig volym för mäskningen och det skalar med stora och små batcher.
humlekotte skrev:Men "Lauter Tun Loss" ska man väl inte ge något.
Det är förlust av volym och det har man inte.
Det är bara "Mash Tun Addition" som behöver anges.
o Mash Tun Addition - This number represents water that is below the mash screen but is recoverable during the lauter process. When calculating volumes, this water is automatically added in the first mash step so you will get sufficient water in the mash tun. Many BIAB style systems have large recoverable volumes below the mash tun so it is important that you set this number.
o Lauter Tun Deadspace - Represents the deadspace in the lauter tun - how much wort will likely be lost to the lauter tun screen and piping. Unlike the mash tun addition, this volume is not recoverable during sparging.
humlekotte skrev:Ja jag ser att du påstår det men jag tycker inte man ska ha med Lauter Tun Loss.
Som jag förstått det och jag tycker det står i texten du visar, att Lauter Tun Loss är den volym som man inte kan få ut efter mäskningen. Det finns ingen sån volym för all volym vid mäskning kan användas i ett bryggverk. Jag tänker att detta är till för fallet man mäskar i en separat tunna och när man pumpar ur den så ligger det kvar X liter av nåt skäl. Man förlorar X liter vört och det måste tas hänsyn till det på rätt sätt i fortsatta beräkningar, egentligen får man göra lite mer vört och öka maltmängden. Det finns en kryssa-i-ruta "Adjust Mash Vol for Losses", låter man bli att kryssa i den så kan det stå vad som helst i Lauter Tun Losses. Är den ikryssad och man fyllt i volym i både Mash Tun Addition och i Lauter Ton Losses så får man ett för högt tillägg/dubbelt troligen av mäskvatten för att kompensera för utrymmet under plåten.
Här handlar det bara om en omfördelning av vatten mellan mäskvatten och lakvatten. Man måste fylla på extra X liter vatten för att fylla upp under filterplåten, och måste då laka med X liter mindre. Det är vad Mash Tun Addition gör.
När du skriver det som är under kranen är det efter kokning vid tappning till jäshink? Då skulle jag säga att det är "Loss to Trub and Chiller" istället.
Återgå till Bulldog och Coobra
Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 6 gäster