Höll på att fundera på kallmäskning, om jag vill brygga ett öl med ganska liten mängd Karamellmalt, typ en bitter med 25% karamellmalt
1. om man skulle kallmäska karamellmalterna vad skulle hända då? smakmässigt alltså? måste det vara stror del mörk malt för att man ska märka någon skillnad.
Snälla förklara
2. utbytet är ju betydligt sämre, kompenserar man på den ljusa eller på den mörka malten??
Min tanke är att om man kallmäskar 1 kg mörk malt så kompenserar man det med ca 0.5 kg mera ljus malt, för det är ju bara sockret man vill/behöver kompensera, eller?
Snälla förklara
Om jag har ett recept där det ska vara ex:
2 kg pilsnermalt
0.5 Kg caramellmalt
Om jag då vill kallmäska caramellmalten ska jag då dubbla den till 1 kg eller ska jag lägga på 0,5 kg på pilsnermalten.
För att kompensera sockret.
Förståss allt är ju en smaksak så det kanske är svår att svara på, men vad är generellt