Drog igår igång min första bryggning någonsin. Jag har några funderingar så här långt som jag hoppas kunna få hjälp att reda ut och som andra nybryggare kanske också kan ha glädje av om dom halkar in här:
Fick låna lite prylar av farsan:
- - stor gryta,
- jäshink,
- hydrometer,
- termometer
- desinfektionsmedel
Åkte till en bryggeributik med recept på en New England IPA, men åkte därifrån med ingredienser till en rätt så (enligt killen i butiken) straight forward west coast IPA. Bättre nybörjar-öl, enligt honom: färre saker som kan gå fel, och det känns ju kanon. Och, som jag är glad över nu, det blev ingen satsbryggning. Bättre att börja på riktigt så att du lär dig, tyckte han. Så han hjälpte mig att pussla ihop det här receptet (med reservation för att jag har helt fel):
Det ska bli ca 10 liter färdig öl.
3 kg basmalt (kan vara t.ex. pale ale-malt, eller missuppfattade jag det?) En liten del av de 3 kilona var Caramel. Kanske typ 10 %.
Jag mäskade det i ca 65° i 60 minuter, i en 20-liters-gryta (10 liter vatten) med malten i en påse. Brew in a bag, BIAB. Eller? I vilket fall som helst var det mycket smidigt.
Därefter lyfte jag ur påsen och pressade ur så mycket jag kunde ur den (eller ja, inte galet hårt men lät den rinna genom ett durkslag och klämde ihop den lite). Och fortsatte med koket (totalt typ 75 min) i samma gryta. I det här läget, har jag fattat nu, borde jag ha mätt densiteten på vörten, va? Jaja, det gjorde jag i alla fall inte.
Humle: Citra. Jag köpte pellets.
Humlade när 60 minuter återstod med 10 gram.
När 2 minuter återstod: 80 gram
Ska sedan torrhumla med 80 gram. Ska få ligga i i tre dagar.
Tillbaks till koket: Efter 75 minuter ställde jag grytan i vasken där jag hade en massa is. För vörten ska snabbt ner i temperatur, har jag fattat det som. Och det gick fort. Vips så var det ca 25 grader.
Därefter åkte det ner i jäshinken. Här hade det varit bra att ha en sil eller ett filter av nåt slag. Det hade jag inte, men lite av bottensatsen (druven?) lät jag vara kvar i kastrullen. Jag fyllde upp med kranvatten till ca 11 liter. Tog ett prov med noga desinficerad kanna för att kolla OG. Tror jag, eller vad var det jag kollade där? Fick i alla fall värdet 1,041.
11 gram torrjäst. Den rörde jag ut i några deciliter vatten på ca 25°. Sedan i med det i hinken och på med locket.
10 minuter senare rörde jag om med en pryl som ser ut som nåt man skulle kunna piska mattor med. Desinficerad förstås ... Idag, dagen efter, har jäsningen gått igång för fullt. Och fräsch och bra doft ur jäsröret såvitt jag kan bedöma.
Återstår alltså torrhumling (om typ två veckor), omtappning med sockerlag (för att få kolsyra, va?) och därefter hävert i flaska och ytterligare två veckors lagring.
Okej, redan sugen på att göra ett nytt kok förstås. Men ska först skaffa rejäla handskar, lära mig lite mer om hur och när man bör mäta OG och SG och allt vad det heter.
Som sagt -- här finns säkert en massa att anmärka på. Gör gärna det! Jag är glad för alla tips jag kan få.
/F