Vilken jäst har använts?
Mangrove Jacks M41. För belgian Ale! Höjde tempen lite inatt och ser ut som att nivån i vattenlåset förändrats lite!
Skickat från min iPhone med Tapatalk
Den jästen använder jag då och då, bland annat för närvarande i ett "Julöl", vilket i princip är en Ale av Belgisk typ, med diverse kryddor tillsatt under kokningen.
Förjäsbarheten hos denna jäst är 82-88%
Med ett OG på 1081, så innebär 1020 en skenbar förjäsning om 74%, så det bör absolut finnas kraft kvar för en fortsatt jäsning.
Förutsatt att mäskningen skapade FÖRJÄSBART socker, och att mäsktemperaturen ej var alltför hög.
Jästens profil är att efter cirka 4 dygn kraftigt avta vad gäller synlig aktivitet.
Det kan då vara lämpligt att flytta hinken till en varmare plats.
Mitt "Julöl" stod först i en 21-gradig omgivning, och temperaturen i vätskan ökade från 18,83 grader till 21,76 grader p.g.a. jästens aktivitet.
Under dygn 5 ställde jag hinken i köket på ett isolerande liggunderlag, med en tjock filt över, och ruskade hinken en smula.
Man märker ingen aktivitet från jäsröret (vem orkar sitta och titta under en LÅNG tid på det?).
Däremot så visar den "iSpindel" som ligger och guppar i ölet att pinnarna sakta men säkert äts upp:-)
SG är för närvarande 1013,59.
Jag räknar med att det kan vara lämpligt att flasktappa ölet efter 12-14 dygn i hinken.
Du borde rimligen ha en liknande utveckling.
Mina värden är (från receptet):
OG: 1077
Trolig Utjäsningsgrad: 82%
Trolig FG: 1013
Trolig ABV: 8,40% - 8,90 %
Skickat från min vattenkylda dator, byggd 2010, med extern monsterradiator ("MoRa") med 5 av 9 möjliga fläktar, STOR Lian-Li-låda tillverkad i aluminium:-)