Moderatorer: martinb, Webbgrupp
rick.lindqvist skrev:Här är ett bra tillvägagångssätt jag alltid tillämpar med gott resultat och jag tar det i rätt ordning
Jäs ut ölet - 5-8 dagar beroende på mängd jäst och temp.
Torrhumla med pellets i 4-6 dagar, längre tid ger inte mkt mer effekt men grässmaker kommer långt senare så där är det lugnt. Tappa inte om för det fyller ingen funktion. Oxidering motverkas i och med den kolsyran i ölet samt en välfylld jäshink. Jag vet att vissa har haft problem med oxidation men jag kan inte redogöra det här och nu. Aldrig drabbat mig.
Kallkrascha så kallt du kan. 8 grader 4-6 dagar, nära 0 enstaka dagar.
Hoppas det var till hjälp
rick.lindqvist skrev:Jodå.
Fast det att 17/18 ----> 22 är diacetylrast känns ju tveksamt så skippa den terminologin.
Och kallkraschen tror jag du kan halvera tiden på då det inte ska bli en kristallklar tysk pilsner, men du väljer.
fluke12 skrev:Jag har testas de flesta sätt och tider på upp till 14 dagar och inte märkt av nån skillnad eller grässmak. Läste nyss Brulosophys nya test där de lade i all torrhumling direkt vid pitchning och lät den var i under hela jäsningen.
De konstaterar att ingen kände nån skillnad på den ölen jämfört med den andra som var torrhumlad på mer traditionellt sätt. Jag kommer att testa den på nästa IPA....
ekstedt skrev:Det du helt kan bortse från i den där listan är att man måste låta ölet spendera minst 2 veckor i jäshink, helst tre. Två veckor är fullt tillräckligt och kan snarare ses som maxtid för en ipa.
Chabo skrev:Kan du fördjupa resonemanget..
Du har troligen rätt, men sett många trådar om detta där det sägs "helst tre veckor"
Vilka faktorer spelar in såsom jäst, öl typ mm
Vad blir sämre av 3 veckor?
Anders
Jonas Johnsson skrev:De flesta öljäster jser ju klart på en dryg vecka. Om du låer en IPA ligga på hink i tre veckor innan du torrhumlar så tappar du ju massor av aromen som du ju lagt energi och pengar på att dra i islutet av koket. Om du använder exempelvis Us05 eller annan vanlig alejäst så är det vanligtvist utjäst och klart på en vecka.
Återgå till Recept, bryggtips, metoder, litteratur, ingredienser och teorier
Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 78 gäster