Efter två veckors jäsning, inklusive 3 dagar torrhumling och sedan 3 dagar cold crash har jag för någon dag sedan tappat upp på corneliusfat och tvångskarbonerat.
Ölet blev svingott. Kunde inte tänka mig ett godare öl första dagen jag provade det. Nu efter både 1 och 2 dagar efteråt finns det någon lukt, och väldigt svagt märks det nog av även i smak, som i min mening förstört hela ölet. Jag har svårt att beskriva lukten, men det är nog inte jästlukt, har hört folk prata om blött papper/papp lukt, kanske att det är i den stilen...? men har som sagt svårt att identifiera
Annan information som kanske kan vara till hjälp för någon kunnig att identifiera vad som hänt:
- Jag körde med pumphävert för att få över från jäshink till fat, och måste säga att inget synligt "grummel"/sediment/humlerester fördes över till fatet.
- Ölet står i 9L corneliusfat i kylskåp som hållet runt 6 grader.
- Samtliga slangar finns i kylskåpet. Tappkranen är monterad i kylskåpsvägg.
- Corneliusfatet var nytt och endast använt en gång innan av mig. Jag diskade ordentligt och använde Chemipro OXI för desinficering av allt. Anväde dock inte PBW trots att jag köpt det, trodde det inte skulle behövas med tanke på fatets skick.
- Jag har inte strypt kolsyretillförseln mellan användning dessa 3 dagar. Det har stått på 1.0-1.1 bar sedan jag tappat upp på fat. Är det OK?
Tacksam för all hjälp och tips jag kan få på hur jag antingen kan rädda ölet (säkert för sent) eller i alla fall förhindra att det händer nästa gång.