Perwaste skrev:Jag tycker att den här länken besvara en del på ett enkelt sätt:
http://old.amylase.se/kolsyrning.htm#TAB1Sen är väl jag sån också att jag inte direkt temperaturkompenserar så som man kanske borde. Blir bra ändå för mig. Sen är det lite olika om man använder strösocker, bryggsocker, spraymalt eller vad det nu är. Gör det enkelt, börja med vanligt socker, sen kan du trixa med andra varianter.
Fööresten, undrar om inte Lindh har en bra bloggpost om primning? Hittar inte den just nu bara.
Vet inte om frågan främst var angående hur mycket vatten man skall ha eller hur mycket socker man skall ha.
Men angående att korrigera så är det ju egentligen mer en fråga om hur man formulerar sitt recept - det är viktigare att vara konsekvent än att göra rätt enligt boken. Men sidan du refererar till ser jag inte hur man skall använda utan att korrigera för jästemperatur iofs.
Korrigerar man inte enligt boken så får man inte kolsyrenivå enligt boken heller, men det kan som sagt bli bra ändå. Om man då skall börja med att korrigera så måste man börja med att korrigera för att man inte korrigerat tidigare. Säg att man bryggt lager med 1.2v/v CO2 (eller rent av tryckt i 4.8g/L socker utan siffror på CO2 alls) utan korrigering för kolsyra efter jäsning vid 10C så måste man börja med att gå in i tabellerna och se att man fått en CO2-nivå på 2.4v/v och sen när man skall prima gå in och korrigera och komma fram till att man skall ha i 4.8g/L socker. Mycket jobb för att komma fram till att man skall komma fram till den siffran man redan hade...