Avstannad jäsning?

Stöd till dem som just har börjat eller vill börja brygga

Moderatorer: martinb, Webbgrupp

Kategoriregler
Innan du startar en ny tråd i denna kategori ska du ha läst Info-meddelandet som berättar vad som hör hemma under Nybryggarhjälp.

Avstannad jäsning?

Inläggav monkeyman » torsdag 2017-06-15 06:43

Satte en veteöl i söndags med mangrove Jacks M20 bavarian wheat. Pitchade lite för varmt pga tidsbrist, ca 28-30 grader. Började jäsa redan efter nån timma och jag ställde ner hinken i källaren ca 22 grader. Dock efter 1 dag så avstannade jäsningen och har inte bubblat sedan dess. Testade ställa hinken varmare igen ca 28 grader men inget liv. Vad göra? Mer jäst. Har ingen M20 hemma dock, bara us-05. Kan det funka?
Har jäst ner från 1042 till 1032 nu.


Skickat från min iPhone med Tapatalk
monkeyman
Delmäskare
Delmäskare
 
Inlägg: 13
Blev medlem: tisdag 2016-08-09 14:22

Re: Avstannad jäsning?

Inläggav Danne-man » torsdag 2017-06-15 10:52

Låt stå några dagar och mät igen. Ibland jäser det på fint utan bubbel (hur nu det funkar..). Hoppas det löser sig!

Skickat från min SM-G950F via Tapatalk
Användarvisningsbild
Danne-man
Helmaltsbryggare
Helmaltsbryggare
 
Inlägg: 30
Blev medlem: torsdag 2017-05-04 21:17

Re: Avstannad jäsning?

Inläggav FredrikS » torsdag 2017-06-15 20:13

Håller med Danne-man på den. De kan helt klart fortfarande jäsa. De har hänt flera gånger för mig att man inte fått helt tätt och någonstans så pyser de ut.
Låt den inte stå så varmt som 28grader. Jag jäser alltid mellan 17.5-18.5 utan problem
FredrikS
Delmäskare
Delmäskare
 
Inlägg: 19
Blev medlem: måndag 2016-08-08 09:47

Re: Avstannad jäsning?

Inläggav rick.lindqvist » torsdag 2017-06-15 21:37

Det kan jäsa fortfarande som Danne och Monkey säger, t.ex. p.g.a. en glipa mellan jäshinken och locket. Har det avstannat och luktar estrar och plåt kan du gott slänga i en (helst förkultur) påse US-05.

Din jäst kan ha varit gammal, och är så fallet att vörten ligger på 1.032 så är det lugnt att hysta i torrjästen. De smaker som formar ölet har i så fall redan etablerat sig och försvinner ej.
Användarvisningsbild
rick.lindqvist
Vattenbehandlare
Vattenbehandlare
 
Inlägg: 258
Blev medlem: torsdag 2007-01-04 21:51
Ort: göteborg

Re: Avstannad jäsning?

Inläggav monkeyman » torsdag 2017-06-15 23:22

Tackar för era tankar! Jag mäter igen imorgon och kollar om det hänt något, annars åker påsen med us-05 i.


Skickat från min iPhone med Tapatalk
monkeyman
Delmäskare
Delmäskare
 
Inlägg: 13
Blev medlem: tisdag 2016-08-09 14:22

Re: Avstannad jäsning?

Inläggav monkeyman » onsdag 2017-06-21 16:52

Slängde i en påse us-05, stått några dagar till ingen aktivitet ändå.. mätte även en lager jag bryggde damma dag även den stannat på 1030 ca.. hmm börjar misstänka fel på utrustning eller malt. Pilsnermalten har stått i säcken några månader men det borde väl inte påverka? Dock testade jag termometern som jag använde till mäskningen och den visar 4 grader för lite! Så istället för 60 min på 66 grader har jag legat på 70-72 i 60min, kan de ge så pass mycket ojäsbart socker? Frågan är kan jag göra något nu eller bara acceptera en svagare och sötare öl?


Skickat från min iPhone med Tapatalk
monkeyman
Delmäskare
Delmäskare
 
Inlägg: 13
Blev medlem: tisdag 2016-08-09 14:22

Re: Avstannad jäsning?

Inläggav Perwaste » onsdag 2017-06-21 22:18

Det kan inte vara så att det skulle bli ett annat värde med en annan hydrometer? Ett långskott, jag vet.
//Perwaste
Perwaste
Vattenbehandlare
Vattenbehandlare
 
Inlägg: 329
Blev medlem: tisdag 2016-09-20 19:50

Re: Avstannad jäsning?

Inläggav rick.lindqvist » onsdag 2017-06-21 22:29

Perwaste har in bra idé där. Samma gäller termometern som du har, kanske klokt att kalibrera den. Jämför tempen med några andra termometrar och se skillnaden är ett första försök.

1.030 låter lite lågt, även på den mäsktemperaturen. Du borde hamna högre.
Användarvisningsbild
rick.lindqvist
Vattenbehandlare
Vattenbehandlare
 
Inlägg: 258
Blev medlem: torsdag 2007-01-04 21:51
Ort: göteborg

Re: Avstannad jäsning?

Inläggav rick.lindqvist » onsdag 2017-06-21 22:49

rick.lindqvist skrev:Perwaste har in bra idé där. Samma gäller termometern som du har, kanske klokt att kalibrera den. Jämför tempen med några andra termometrar och se skillnaden är ett första försök.

1.030 låter lite lågt, även på den mäsktemperaturen. Du borde hamna högre.


Lägre.... :)
Användarvisningsbild
rick.lindqvist
Vattenbehandlare
Vattenbehandlare
 
Inlägg: 258
Blev medlem: torsdag 2007-01-04 21:51
Ort: göteborg

Re: Avstannad jäsning?

Inläggav Bee » torsdag 2017-06-22 07:54

monkeyman skrev:Slängde i en påse us-05, stått några dagar till ingen aktivitet ändå.. mätte även en lager jag bryggde damma dag även den stannat på 1030 ca.. hmm börjar misstänka fel på utrustning eller malt. Pilsnermalten har stått i säcken några månader men det borde väl inte påverka? Dock testade jag termometern som jag använde till mäskningen och den visar 4 grader för lite! Så istället för 60 min på 66 grader har jag legat på 70-72 i 60min, kan de ge så pass mycket ojäsbart socker? Frågan är kan jag göra något nu eller bara acceptera en svagare och sötare öl?


Skickat från min iPhone med Tapatalk

Med den temperaturen borde du komma ner under 20°ö iallafall.
När jag brygger lättöl mäskar jag in vid 70°c i min BM50. Då har den skenbar utjäsning om 58% med S-04. Om du har liknande utjäsning pga mäsktemp så borde du hamna på 17°Ö
Användarvisningsbild
Bee
Munk
Munk
 
Inlägg: 3035
Blev medlem: söndag 2012-06-03 21:30
Ort: Stockholm - Åkersberga


Återgå till Nybryggarhjälp

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 29 gäster