I förrgår satte vi på locket på jästunnan efter drygt 6 timmars slit. Sedan dess har det bubblat på bra i jäsröret, dock med avtagande intensitet nu på slutet. Lite fakta om vår setup:
- BIAB med en uppsydd IKEA-påse
- 12-liters gryta på spisen
- Målet var att få ut 12 liter öl i jästunnan genom att fylla på med vatten kontinuerligt under hela koket (tror detta kallas Maxi-BIAB?)
- Vi följde inget direkt recept utan sneglade mest på standardproportioner av malt och humle
Mäskning
Vi stoppade ner följande i vår BIAB-påse:
- 2,5kg maris-otter malt
- 0,2kg crystal 100 malt
Vi försökte hålla en jämn temperatur på runt 67 grader och det gick ganska bra. Målet var att mäska i 90 minuter men det blev 120 minuter i slutändan på grund av strul i planeringen. Sista minuterna glömde vi hålla koll på temperaturen och då stack den iväg till 75 grader. I efterhand har jag läst att detta inte nödvändigtvis behöver vara en nackdel. Däremot är jag osäker på vad den förlängda mäsktiden kommer innebära för slutresultatet.
Kokning
Vi planerade att koka i 90 minuter men återigen blev det strul vilket gjorde att vi istället kokade i 130 minuter. Humle-givorna blev därför utdragna:
- Mosaic (pellets), 20 gram. Koktid: 105 minuter
- Cascade (kottar), 10 gram. Koktid: 85 minuter
- Cascade (kottar), 25 gram. Koktid: 40 minuter
Vi hällde varmt vatten över maltpåsen och fick ut blaskvört som vi hällde på lite då och då under hela koket för att ligga stabilt på 12 liter.
Kylning
Fyllde upp grytan med en liter vanligt vatten så att det blev 12 liter. Sen ner i behållare med is. Tog 50 minuter för vörten att bli 20 grader varm.
Jäshink
Tog bort påsarna med humle och bottendistansen. Hade glömt dessa helt.
Vörten hälldes ner i jäshink från Jula. Fick passera ett tygfilter för saftning där lite gojs försvann. Sedan i med en påse Safale us-05. Jästen lade sig på ytan men vi vispade runt den tills den verkade ha försvunnit.
9,6 liter i tunnan. Vi hade räknat med 12 liter men tänkte inte på att volym efter kok inte är samma som volym i jästunna Vårt beräknade OG på ~1.050 hamnade istället på OG=1,062.
Sen stoppade vi på locket med jäsrör.
Spontana funderingar
- Verkar vår process vettig?
- Är receptet vettigt?
- Hur påverkas ölen av den förlängda mäskningen och kokningen?
- Kan man säga något om hur ölet kommer smaka?
- Humlepåsarna togs upp först efter kylning. Bra/dåligt?
- OG på 1,062 var högre än vad vi hade beräknat (1,050). Vad kommer detta ha för effekt?
All typ av feedback är varmt välkommen för vi är sugna på att köra igång en till batch rätt snart
/Filip