Recept

Stöd till dem som just har börjat eller vill börja brygga

Moderatorer: martinb, Webbgrupp

Kategoriregler
Innan du startar en ny tråd i denna kategori ska du ha läst Info-meddelandet som berättar vad som hör hemma under Nybryggarhjälp.

Recept

Inläggav Dojjan » onsdag 2017-04-19 20:47

Jag är sugen på att brygga en glutenfri öl och undrar om någon har ett bra recept för detta. Främst är jag nyfiken på vad man kan ha i mäsken och vart man kan köpa dessa råvaror?


Skickat från min iPad med Tapatalk
Dojjan
Satsbryggare
Satsbryggare
 
Inlägg: 5
Blev medlem: lördag 2017-04-01 17:49

Re: Recept

Inläggav Rotsac » onsdag 2017-04-19 21:28

Dojjan skrev:Jag är sugen på att brygga en glutenfri öl och undrar om någon har ett bra recept för detta. Främst är jag nyfiken på vad man kan ha i mäsken och VAR man kan köpa dessa råvaror?
Skickat från min iPad med Tapatalk


Du skulle kanske kunna prova "clarityferm"?

Se: https://maltmagnus.se/tillsatser/%C3%B6 ... larityferm

Skickat från min under år 2010 egenhändigt byggda vattenkylda dator i en STOR Lian-Li aluminiumlåda med en extern radiator med 5 av 9 möjliga fläktar som körs i lägsta varvtal. Den övriga ytan i radiatorn fungerar såklart också som kylande element, även om den saknar fläktar, vilka självklart körs i SUGANDE funktion, då det är mest effektivt vid låga varvtal.
Rotsac
Dekoktionsmäskare
Dekoktionsmäskare
 
Inlägg: 681
Blev medlem: lördag 2015-03-28 13:16

Re: Recept

Inläggav Judgecc » onsdag 2017-04-19 21:55

Älskar din Skickat från @Rotsac [FACE WITH TEARS OF JOY][FACE WITH TEARS OF JOY]
+1 på clarityferm

Skickat från min SM-G920F via Tapatalk
Användarvisningsbild
Judgecc
Maltrostare
Maltrostare
 
Inlägg: 1515
Blev medlem: torsdag 2014-06-26 11:56
Ort: Alingsås

Re: Recept

Inläggav Drake » onsdag 2017-04-19 21:58

Haha, satt exakt nu och tänkte exakt detsamma! Tror det någon som ruttnat totalt på alla "skickat från". Råkade ladda om sidan så jag såg ditt svar, annars hade jag svarat samma sak.

Skickat från en annan del av Stockholm.
Drake
Bryggmästare
Bryggmästare
 
Inlägg: 1910
Blev medlem: torsdag 2014-11-06 01:52

Re: Recept

Inläggav Dojjan » torsdag 2017-04-20 05:55

Har kollat in detta och det verkar mycket lovande
Tack för svar


Skickat från min iPad med Tapatalk
Dojjan
Satsbryggare
Satsbryggare
 
Inlägg: 5
Blev medlem: lördag 2017-04-01 17:49

Re: Recept

Inläggav skyking » torsdag 2017-04-20 08:35

Kan vara värt att notera att man bara genom att använda clarityferm inte få kalla det för glutenfritt (har jag för mig). Man skall alltså kanske inte ta för givet att man kan servera ölen till någon som helt måste utesluta gluten. Se det snarare som en metod för att kraftigt minska glutenhalterna.
skyking
Maltrostare
Maltrostare
 
Inlägg: 1370
Blev medlem: lördag 2016-07-09 11:03

Re: Recept

Inläggav Janne gnoff Berglund » torsdag 2017-04-20 09:55

Jag har en kamrat som endast brygger glutenfritt, dock tror jag inte han sitter på detta forum.
Kan dra honom ett mail och höra om han har någon info att dela med sig, eller om han önskar delta på forumet.


Att använda enzymer för att bryta ned gluten så att det mäter under 20 ppm verkar ännu osäkert om det kan räknas som "glutenfritt" då man inte verkar veta om de med seriösa problem med gluten kommer att reagera på även de mindre beståndsdelarna som finns kvar.

Skall man brygga öl för någon som verkligen är känslig för gluten bör man nog gå på annan extraktgivare som inte innehåller gluten, samt vara försiktig med enzymer för att minska "synligt" gluten i en "normalt" tillberedd öl.

Det är en hemsk sjukdom/känslighet att få om man älskar öl, därför hoppas jag att man forskar vidare på dessa enzym/liknande och kanske kommer fram till att det går utmärkt att använda.

Lite info om hur detta ses på i USA går att läsa här:
http://cen.acs.org/articles/94/i22/s-st ... -beer.html
Janne gnoff Berglund
Jästodlare
Jästodlare
 
Inlägg: 1018
Blev medlem: fredag 2006-11-10 14:49
Ort: Göteborg

Re: Recept

Inläggav Janne gnoff Berglund » torsdag 2017-04-20 10:54

Fick följande svar från min vän gällande ingredienser:

Flaked Torrefied Maize
BriesSweet White Sorghum Syrup (durra)

Båda hos maltmagnus,fast för tillfället slut.

Sen rostar jag glutenfri havre själv.
Janne gnoff Berglund
Jästodlare
Jästodlare
 
Inlägg: 1018
Blev medlem: fredag 2006-11-10 14:49
Ort: Göteborg

Re: Recept

Inläggav jussi » torsdag 2017-04-20 11:29

Ett litet recept på glutenfri öl på 6% som blev riktigt bra.
10-literskok
60 min 400g rostad glutenfri havre
300g majsflingor
1500g durraextrakt (sorghum)
250 g rörsocker
40 min 60 g Styrian pellets
20 min 40 g Amarillo pellets
5 min 80 g Cascade pellets

Nottinghamjäst

Jag låter den jäsa i 7 dagar.

Sen 7 dagar torrhumling med 50 g Cittra pellets.

Flaskning 3,2 g socker per 1/2 l flaska.

Jag är nybörjare på det här området och exprimenterar hejvilt,Bryggde tidigare bara med durraextrakt men rostad havre och majs gör ölen mycket fylligare.

mvh Jussi
jussi
Nybryggare
Nybryggare
 
Inlägg: 2
Blev medlem: torsdag 2017-04-20 10:54

Re: Recept

Inläggav Dojjan » torsdag 2017-04-20 21:52

Tusen tack för alla bra svar, en hel del att tänka på. Väl uppskattat


Skickat från min iPad med Tapatalk
Dojjan
Satsbryggare
Satsbryggare
 
Inlägg: 5
Blev medlem: lördag 2017-04-01 17:49

Re: Recept

Inläggav Hallon » lördag 2017-04-22 11:05

jussi skrev:Ett litet recept på glutenfri öl på 6% som blev riktigt bra.
10-literskok
60 min 400g rostad glutenfri havre
300g majsflingor
1500g durraextrakt (sorghum)
250 g rörsocker
40 min 60 g Styrian pellets
20 min 40 g Amarillo pellets
5 min 80 g Cascade pellets

Nottinghamjäst

Jag låter den jäsa i 7 dagar.

Sen 7 dagar torrhumling med 50 g Cittra pellets

Flaskning 3,2 g socker per 1/2 l flaska.

Jag är nybörjare på det här området och exprimenterar hejvilt,Bryggde tidigare bara med durraextrakt men rostad havre och majs gör ölen mycket fylligare.

mvh Jussi



Är det hel havre du rostar och krossar eller rostade
Havregryn ??
Hallon
Satsbryggare
Satsbryggare
 
Inlägg: 6
Blev medlem: torsdag 2017-04-06 20:05

Re: Recept

Inläggav osvald » lördag 2017-04-22 16:01

Jag har haft i Clarity Ferm tillsammans med jästen i 3 batcher, och glutenintoleranta familjemedlemmar har inte haft några problem att dricka den ölen. Smaken har inte påverkats heller. Med Clarity Ferm kan du göra vanlig öl istället för att vara begränsad till att bara kunna använda glutenfria ingredienser...
osvald
Satsbryggare
Satsbryggare
 
Inlägg: 4
Blev medlem: onsdag 2017-04-12 16:13

Re: Recept

Inläggav jussi » måndag 2017-04-24 17:15

Jag rostar glutenfria havregryn /jussi
jussi
Nybryggare
Nybryggare
 
Inlägg: 2
Blev medlem: torsdag 2017-04-20 10:54

Re: Recept

Inläggav Dojjan » måndag 2017-04-24 17:25

Spelar det någon roll vilken sorts jäst man använder tillsammans med clarity ferm??


Skickat från min iPad med Tapatalk
Dojjan
Satsbryggare
Satsbryggare
 
Inlägg: 5
Blev medlem: lördag 2017-04-01 17:49

Re: Recept

Inläggav osvald » fredag 2017-04-28 14:19

Dojjan skrev:Spelar det någon roll vilken sorts jäst man använder tillsammans med clarity ferm??


Skickat från min iPad med Tapatalk


Nej det ska inte spela någon roll. Dock kan du behöva öka mängden Clarity Ferm om du har en öl med mycket vete. Se kalkylator på Whitelabs sida: http://www.whitelabs.com/other-products ... arity-ferm
osvald
Satsbryggare
Satsbryggare
 
Inlägg: 4
Blev medlem: onsdag 2017-04-12 16:13


Återgå till Nybryggarhjälp

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 30 gäster