Optimal jästemperatur

Stöd till dem som just har börjat eller vill börja brygga

Moderatorer: martinb, Webbgrupp

Kategoriregler
Innan du startar en ny tråd i denna kategori ska du ha läst Info-meddelandet som berättar vad som hör hemma under Nybryggarhjälp.

Optimal jästemperatur

Inläggav reta » onsdag 2017-04-19 11:38

Någon som baserat på erfarenhet/kunskap kan berätta om jästen i mina två satser hellre arbetar i 18 grader (hobbyrum i garag) eller 23 grader (i huset). Kan placera väldigt mörkt i båda.

Det är:

Bavarian Wheat M20 till en veteöl (rek. enl. förp. 18-30 grader)
Safale US-05 till en pale ale (rek. enl. förp. 15-22 grader
reta
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 54
Blev medlem: onsdag 2016-07-06 21:40

Re: Optimal jästemperatur

Inläggav P_sthlm » onsdag 2017-04-19 11:45

Jag hade ställt båda i hobbyrummet. Sen flyttat m20 till ett varmare rum efter 3-4 dagar och låtit US-05 stå kvar.[SMILING FACE WITH SMILING EYES] Lycka till!

Skickat från min HTC One A9 via Tapatalk
P_sthlm
Nybryggare
Nybryggare
 
Inlägg: 1
Blev medlem: onsdag 2016-01-20 10:57

Re: Optimal jästemperatur

Inläggav STMF » onsdag 2017-04-19 15:37

Jag hade ställt båda i hobbyrummet och flyttat dem till huset när jäsningen nästan är färdig.
STMF
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 145
Blev medlem: fredag 2015-07-10 09:41
Ort: Halmstad

Re: Optimal jästemperatur

Inläggav Julius Langweiler » torsdag 2017-04-20 13:24

Hej
Hur viktig är kallagring innan flaskning för en överjäst öl (APA för min del)?
Avser brygga i 18-19c i 2v samt sneglar på BRY-97 som jäst.
OG 1050, FG 1011.
Kolsyrejäsning på flaska.
/J
Julius Langweiler
Delmäskare
Delmäskare
 
Inlägg: 16
Blev medlem: söndag 2016-12-18 12:03

Re: Optimal jästemperatur

Inläggav skyking » torsdag 2017-04-20 14:07

Julius Langweiler skrev:Hej
Hur viktig är kallagring innan flaskning för en överjäst öl (APA för min del)?
Avser brygga i 18-19c i 2v samt sneglar på BRY-97 som jäst.
OG 1050, FG 1011.
Kolsyrejäsning på flaska.
/J


Inte speciellt. Nu har jag iofs övergivit flasktappning, men du kan också tappa dem på flaska och kallcrasha sen om du vill (eller så kan du använda tålamodet också). Det finns de som hävdar att kallcrash kan förhindra kolsyrejäsning eller åtminstonde gör att den går långsammare (vilket skulle tala för att man tappar upp på flaska och gör eventuell kalllagring efter kolsyrejäsningen).
skyking
RIMS-byggare
RIMS-byggare
 
Inlägg: 532
Blev medlem: lördag 2016-07-09 10:03

Re: Optimal jästemperatur

Inläggav Julius Langweiler » torsdag 2017-04-20 20:16

Stort tack.
/J
Julius Langweiler
Delmäskare
Delmäskare
 
Inlägg: 16
Blev medlem: söndag 2016-12-18 12:03


Återgå till Nybryggarhjälp

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 9 gäster