Av rester som jag hade hemma bryggde jag i söndags en öl som jag tror närmast är en dubbel ipa, dock med saisonjäst Belle saison ( 2pkt). Mäskade lågt 65 grader i 75 min. Den jäser nu hejvilt i rumstemp 23 grader. Är nu i efterhand nervös över hur det höga IBU:t på 120 med stor bittergiva ska gå ihop med jästen som ju dels jäser ut torrt och även ger mycket smak. Vad tror ni, kommer ölen bli drickbar eller besk som en dopad grape? Har tänkt på att späda ut med maltextrakt + vatten för att komma ner i alla fall till ca ibu 100 men går ju ogärna och öppnar kärlet i onödan, så tänke vänta tills torrhumlingen och smaka av lite.. här ä receptet
Belgian double ipa
Belgian IPA
All Grain (9.00 l) ABV: 7.98 %
OG: 1.071 SG FG: 1.011 SG
IBUs: 119.5 IBUs Color: 18.2 EBC
By:
Ingredients
0.50 kg - Pilsner (2 Row) Ger
(26.3%) - 3.9 EBC
0.20 kg - Cara-Pils/Dextrine
(10.5%) - 3.9 EBC
0.10 kg - Caramel/Crystal Malt - 60L
(5.3%) - 118.2 EBC
0.85 kg - Light Dry Extract
(44.7%) - 12.0 EBC
0.25 kg - Amber Dry Extract
(13.2%) - 22.0 EBC
10.0 g - Summit
Boil 90 min (45.6 IBUs)
10.0 g - Sorachi Ace
Boil 90 min (31.0 IBUs)
10.0 g - Amarillo Gold
Boil 30 min (20.6 IBUs)
20.0 g - Sorachi Ace
Boil 5 min (10.7 IBUs)
20.0 g - Amarillo Gold
Boil 5 min (11.5 IBUs)
20.0 g - Amarillo Gold
Boil 0 min (0.0 IBUs)
20.0 g - Sorachi Ace
Boil 0 min (0.0 IBUs)
2 pkg Belle Saison