DIPA med saisonjäst - synpunkter?

Malt, humle, jäst, vatten, körsbär, tallkottar etc. - hur de kan blandas, processer, vad du har på G och vad du gjort

Moderatorer: martinb, Webbgrupp

DIPA med saisonjäst - synpunkter?

Inläggav ronnyk » onsdag 2017-04-12 10:41

Av rester som jag hade hemma bryggde jag i söndags en öl som jag tror närmast är en dubbel ipa, dock med saisonjäst Belle saison ( 2pkt). Mäskade lågt 65 grader i 75 min. Den jäser nu hejvilt i rumstemp 23 grader. Är nu i efterhand nervös över hur det höga IBU:t på 120 med stor bittergiva ska gå ihop med jästen som ju dels jäser ut torrt och även ger mycket smak. Vad tror ni, kommer ölen bli drickbar eller besk som en dopad grape? Har tänkt på att späda ut med maltextrakt + vatten för att komma ner i alla fall till ca ibu 100 men går ju ogärna och öppnar kärlet i onödan, så tänke vänta tills torrhumlingen och smaka av lite.. här ä receptet

Belgian double ipa
Belgian IPA
All Grain (9.00 l) ABV: 7.98 %
OG: 1.071 SG FG: 1.011 SG
IBUs: 119.5 IBUs Color: 18.2 EBC
By:
Ingredients

0.50 kg - Pilsner (2 Row) Ger
(26.3%) - 3.9 EBC

0.20 kg - Cara-Pils/Dextrine
(10.5%) - 3.9 EBC

0.10 kg - Caramel/Crystal Malt - 60L
(5.3%) - 118.2 EBC

0.85 kg - Light Dry Extract
(44.7%) - 12.0 EBC

0.25 kg - Amber Dry Extract
(13.2%) - 22.0 EBC

10.0 g - Summit
Boil 90 min (45.6 IBUs)

10.0 g - Sorachi Ace
Boil 90 min (31.0 IBUs)

10.0 g - Amarillo Gold
Boil 30 min (20.6 IBUs)

20.0 g - Sorachi Ace
Boil 5 min (10.7 IBUs)

20.0 g - Amarillo Gold
Boil 5 min (11.5 IBUs)

20.0 g - Amarillo Gold
Boil 0 min (0.0 IBUs)

20.0 g - Sorachi Ace
Boil 0 min (0.0 IBUs)

2 pkg Belle Saison
ronnyk
Nybryggare
Nybryggare
 
Inlägg: 2
Blev medlem: måndag 2015-08-17 13:22

Re: DIPA med saisonjäst - synpunkter?

Inläggav Drake » torsdag 2017-06-15 23:36

Den där är man ju inte lite nyfiken på hur den blev. Tänkte du späda med vatten och maltextrakt efter att du torrhumlat??
Drake
Bryggmästare
Bryggmästare
 
Inlägg: 1910
Blev medlem: torsdag 2014-11-06 01:52

Re: DIPA med saisonjäst - synpunkter?

Inläggav fluke12 » lördag 2017-06-17 21:32

Just Belle Saison känns inte bra! I en DIPA kommer den säkert bara att bidra med pepprighet beroende på jästemp.
Ska du göra en DIPA så kör med annan jäst! US 04 eller 05 funkar bra.
fluke12
Vattenbehandlare
Vattenbehandlare
 
Inlägg: 267
Blev medlem: fredag 2016-05-13 13:05
Ort: Askeby Linghem

Re: DIPA med saisonjäst - synpunkter?

Inläggav ickmund » måndag 2017-06-19 12:01

fluke12 skrev:Just Belle Saison känns inte bra! I en DIPA kommer den säkert bara att bidra med pepprighet beroende på jästemp.
Ska du göra en DIPA så kör med annan jäst! US 04 eller 05 funkar bra.

Fast nu tituleras ju ölen som "Belgian double ipa, Belgian IPA", så är inte orimligt att tro att den karaktären eftersökt här.

Jag vet inte om jag skulle oroa mig så mycket för den höga beskan. Dels är det ganska svårt känna skillnad på 20 IBU vid så höga siffror, men sen ska ju en DIPA va både besk och torr. Nu kanske Belle jäser ut längre än till 1.011, men även en torr Saison ger ju en ganska mjuk munkänsla. Spekulationerna är väl att de producerar glycerin vilket bidrar. Drack själv en Saison med 25% råg i förra veckan, jäst ut till 1.003 med Belle, och den var väldigt rund och len.

Vet inte om det balanserar beska på samma sätt som sötman från kvarvarande socker dock, skulle vara ett kul experiment.
ickmund
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 81
Blev medlem: söndag 2015-11-01 22:04


Återgå till Recept, bryggtips, metoder, litteratur, ingredienser och teorier

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Ove k och 36 gäster