av skyking » tisdag 2017-02-28 12:35
I brist på andra svar kan ju nämnas att man kan använda fatstrumpa på fatet. Enligt uppgift skall man då tappa 4C på 8h. Jag antar att man utgår från "normal" rumstemperatur och öltemperatur. Det betyder att ölen håller sig inom vettig serveringstemperatur uppemot 8h.
Jag har ett minne av att jag mätte för oisolerat kärl för herrans massa år sedan. Kan ha varit fullt fat, kan ha varit något annat. Siffran jag fått var en tidskonstant på 9h (från minnet, vilket betyder det kan ha varit något annat). Det skulle betyda att man på 8h tappar 59% av kylan. Eller att man håller sig mellan 9C och 13C i 4h (vid 20C rumstemp). Tycker det låter som en rimlig siffra iaf.
Sen är ju frågan hur lång en fest är. Jag skulle nog satsa på fatstrumpa för säkerhets skull. Se till att ölen är kyld till underkant av vettig serveringstemperatur, kanske en grad lägre. Går det något över vettig serveringstemperatur frammåt småtimmarna så kanske det inte gör så himla mycket - folk kan ju tappat lite omdömme vid det laget...