Moderatorer: martinb, Webbgrupp
ecmik skrev:Eh, jag trodde inte man behövde fundera på temperatur när man använder refraktometer..? Glaset kyler/värmer väl den lilla skvätten till rumstemperatur rätt fort, eller har jag missat nåt?
Rotsac skrev:Det är däremot inte någon bra ide att ta vört under kok, och mäta den med en refraktometer.
Det blir stor felvisning, såklart:-).
Rotsac skrev:Det är däremot inte någon bra ide att ta vört under kok, och mäta den med en refraktometer.
Det blir stor felvisning, såklart:-)
Drake skrev:Att försöka mäta fg med en refraktometer är fullständigt hopplöst. Jag har testat ett antal olika formler och jämfört med hydrometeravläsningar men jag får det nästan aldrig att stämma. En gång kan en formel visa helt galet och nästa gång är det samma formel som visar rätt. Skaffade en digital mätare för att få exakta avläsningar och hade hoppats kunna klara mig med den och en bra formel men har gett upp, går helt enkelt inta att lita på värdena.
Drake skrev:Jag har gett upp i alla fall och litar betydligt mer på hydrometeravläsningar efter jäsning.
Drake skrev:Att försöka mäta fg med en refraktometer är fullständigt hopplöst. Jag har testat ett antal olika formler och jämfört med hydrometeravläsningar men jag får det nästan aldrig att stämma. En gång kan en formel visa helt galet och nästa gång är det samma formel som visar rätt. Skaffade en digital mätare för att få exakta avläsningar och hade hoppats kunna klara mig med den och en bra formel men har gett upp, går helt enkelt inta att lita på värdena.
Refrakt Omräknat Hydro Uppmätt Hyd Anmärkning
------- -------------- ------------- ----------
1030 1009 1008-1009
1033 1012 saknas Mätt vid 17,8-18 grader
1036 1018 1017
Återgå till Recept, bryggtips, metoder, litteratur, ingredienser och teorier
Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 104 gäster