Moderatorer: martinb, Webbgrupp
STMF skrev:Man kan inte riktigt svara på det. Jag har gjort öl som varit färdigjäst på 4 dagar och jag har gjort öl som inte varit färdigjäst på 14.
Enda sättet att veta säkert är med en hydrometer.
lukedaduke skrev:Jag brukar alltid vänta minst 2 veckor och max 3 veckor. Säg att det är utjäst på 4 dagar och man tappar på flaska. Är det något annat som man bör vänta på utöver jäsningen?
Weinkeller skrev:Du bör ju vänta på att ölen flockar så du slipper stora mängder bottensats i flaskorna. Diacetyl kan det garanterat bli om jästen inte får jäsa ut ordentligt innan kallkrasch tex.
lukedaduke skrev:Ok, känns ju lite halv dumt att låta ölen stå i 2 veckor om det går bra på typ 4-5 dagar... vad är diacetyl förresten?
lukedaduke skrev:Ok, känns ju lite halv dumt att låta ölen stå i 2 veckor om det går bra på typ 4-5 dagar... vad är diacetyl förresten?
st1 skrev:Nu kommer nån komma in och säga att det är viktigt att inte ha för bråttom eftersom jästen fortsätter att "städa upp" efter sig även efter att ölet är utjäst. Det är dock väldigt oklart vad det är som jästen förväntas städa upp (förutom eventuell diacetyl givetvis, men det är sällan ett problem).
Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 27 gäster