Tack för mycket bra info i denna tråd, har läst igenom hela och det finns mycket att fundera på för oss som får bruna öl efter några veckor på flaska...
Precis som trådskaparen har jag problem med färgförändringar efter lagring, mitt nästa steg blir att göra samma recepet fast skippa torrhumlingen, får börja min felsökning där. Gjorde dock en lite udda upptäckt när jag i helgen öppnade en av mina flaskor APA (stått ca 5 veckor på flaska) var att just den ölen hade bevarat färgen mycket bättre än alla andra flaskor. När jag öppnade kapsylen skummande just den flaskan också över, något som händer mig på någon flaska per batch och antar är någon slags infektion pga undemålig rengöring av flaskan. Är det någon som har idé om vad det kan bero på att just den bevarat färgen och eventuell koppling till överskumningen?
Bild på skillnaden nedan, till vänster den "normala" färgen efter 5 veckors lagring, till höger den skummande flaskan som bevarat färgen sedan tappningen.
Receptet på ölen om det hjälper:
--------------------------
Boil Size: 18,08 l
Post Boil Volume: 14,58 l
Batch Size (fermenter): 12,00 l
Bottling Volume: 11,00 l
Estimated OG: 1,056 SG
Estimated Color: 9,0 EBC
Estimated IBU: 30,3 IBUs
Brewhouse Efficiency: 65,00 %
Est Mash Efficiency: 75,8 %
Boil Time: 60 Minutes
Ingredients:
------------
Amt Name Type # %/IBU
20,10 l !!Malmö Provpunkt Södervärnsgatan 2016-0 Water 1 -
5,00 ml Lactic Acid (Mash 60,0 mins) Water Agent 2 -
4,00 g Gypsum (Calcium Sulfate) (Mash 90,0 mins Water Agent 3 -
1,20 g Salt (Mash 90,0 mins) Water Agent 4 -
1,10 g Epsom Salt (MgSO4) (Mash 90,0 mins) Water Agent 5 -
1,80 kg Pilsner (Weyermann) (3,3 EBC) Grain 6 54,5 %
1,10 kg Pale Malt (Weyermann) (6,5 EBC) Grain 7 33,3 %
0,20 kg Cara-Pils/Dextrine (3,9 EBC) Grain 8 6,1 %
0,20 kg Munich I (Weyermann) (14,0 EBC) Grain 9 6,1 %
5,00 g Mosaic (HBC 369) [12,20 %] - Boil 15,0 m Hop 10 5,8 IBUs
3,00 g Simcoe [11,20 %] - Boil 15,0 min Hop 11 3,2 IBUs
15,00 g Mosaic (HBC 369) [12,20 %] - Boil 10,0 m Hop 12 12,7 IBUs
11,00 g Simcoe [11,20 %] - Boil 10,0 min Hop 13 8,6 IBUs
45,00 g Mosaic (HBC 369) [12,20 %] - Boil 0,0 mi Hop 14 0,0 IBUs
1,0 pkg London Ale III (Wyeast Labs #1318) [124, Yeast 15 -
15,00 g Mosaic (HBC 369) [12,20 %] - Dry Hop 0,0 Hop 16 0,0 IBUs
15,00 g Simcoe [11,20 %] - Dry Hop 0,0 Days Hop 17 0,0 IBUs
Mash Schedule: BIAB, Medium Body
Total Grain Weight: 3,30 kg
----------------------------
Name Description Step Temperature Step Time
Saccharification Add 20,10 l of water at 70,2 C 66,7 C 75 min
Mash Out Heat to 75,6 C over 7 min 75,6 C 10 min