Hejsan,
Jag brygger i princip endast "rena enkla" öl, dvs Lager och Ales utan konstigheter i sig. Jag har svårt för fruktöl, suröl osv.
Jag har nu rikligt med aronia och rönnbär i frysen och blev sugen på att testa att använda dem i en öl. Jag har en APA som står och myser (med US-05) som snart är klar för fatning, så tanken är att brygga och fata samma dag så jag kan slå vörten direkt på den gamla jästkakan.
Jag har googlat samt sökt på olika bryggforum på både aronia och rönnbär i kombo med öl och hittar inte så mycket om proportioner i de få trådar som dyker uppf. Båda bären är ju beska, men hur mycket beska de tillför ölen står inte att finna.
I grunden har jag tänkt brygga ett lite starkare öl, Mestadels basmal samt 3% Chrystal 200 , tänkt OG 1070-1075 med FG 1010-1015 ungefär (om jästen sköter sig som den ska). Beska från bären och så lite smak/aromhumle på slutet bara, exempelvis Cascade.
Om jag inte blir klokare med Googles hjälp så tänkte jag koka bären i ca 30 minuter och ca 50gr av vardera sorten, lätt mosade, och så får vi se hur det går. Siktar på 10L ned i jäshinken.
Så frågorna är:
- Är 30 minuter tillräckligt för att få smak och beska från bären?
- är 50+50gr till 10L vört tillräckligt?
Om ölen blir odrickbar så gör det inte så mycket eftersom det mest är ett kul experiment. Men om det går att undvika rookie-misstag så är det naturligtvis bra.
Är det nån av er alla bryggare som testat aronia och rönnbär förut och som kan komma med lite input?
/lasse