av Janne gnoff Berglund » söndag 2014-04-27 19:37
Finns lite olika skolor om det hela.
Koka eller inte koka honungen.
Använda jäst eller spontanjäsa, om jäst vilken.
Döda av jäst med sulfiter och söta upp eller jäsa ut torrt.
Smaksätta eller låta vara neutral.
Ren mjöd eller blanda in vört för att göra en braggot.
En enkel mjöd jag gjort är att röra ner 5 kg honung i 15 liter vatten, sedan antingen hetta upp den till en vald temperatur eller som jag oftast gör att koka den 10-15 minuter med lite jästnäring.
Kyla den till runt 20 grader, syresätta den, tillsätta vald jäst och låta jäsa ut helt torrt.
Tappa om för att få bort jäst, samt om man vill i det sekundära kärlet tillsätta frukt/bär/kryddor eller annan smaksättning och låta stå ca en vecka.
Tappa om igen för att få bort från bär etc, sedan lägga på flaska och lagra.