Då var första koket avklarat dagarna innan nyår och vörten står i jäskylen sedan 48 timmar på 8 grader. Det mesta gick enligt plan men ett par tre saker kan definitivt bli bättre.
Tjeckisk pilsner
Vörtstyrka 12% (1050)
Malt
Golvmältad böhmisk pilsnermalt (Weyermann), krossad, 4kg
Munich Malt 1 (Weyermann), krossad, 0.36 kg
Melanoidmalt (Weyermann), krossad, 0.135 kg
Totalt 4.495 kg
Mäskvatten 12 liter (2.7 / kg malt)
Stegmäska
35’ 20 min
62’ 25 min
71’ 25 min
78’ 15 min
Kontinuerlig lakning tills SG uppnått
Flytande jäst Czech Pils (Wyeast 2278)
Kok 80 min
50g Saaz vid kokstart
25g Saaz med 60 min kvar
25g Saaz med 20 min kvar
Mäskningen
Det lät redan efter några minuter som om det kokade under falskbotten. Visade sig när jag lakade att jag hade luft i slangen som leder vörten från falskbottnen till tappen vilket var svårt att bli av med. Får komma ihåg att fylla systemet innan jag har i malten nästa gång.
Tappade koll på temperaturen under andra rasten men lyckades avvärja en katastrof med en liter kallt vatten så vörten planade ut på 75 grader innan jag fick ner den igen. Mäskningsschemat blev därefter så jag lät tempen gå ner mot 62 grader och kortade sen 71 graders så jag fick totalt 50 minuter mellan 62 och 71 grader. Blir omöjligt att återskapa men bra ändå hoppas jag.
Lakningen tappade jag bollen helt på. Var rädd att jag sabbat allt under mäskningen så glömde helt att kompensera uppmätt SG för vörtens temperatur. Jag underskattade sockerhalten rejält och rädd för att få en sockerfattig vört så lakade jag bara ur kanske 16-17 liter. Jag uppskattade den till 1030 innan kok men landade efter kok och avkylning på 1080
Hellre ett lite plattare öl än en söt lager för att jästen ger upp när alkoholhalten blir för hög tänkte jag så spädde ut med 3 liter vatten.
Filtreringen kan jag också förbättra. Slutade med en linnehandduk i ett durkslag men mycket gegga satte stopp hela tiden och tvingades tvätta ur handduken under rinnande vatten flera gånger. Lättare än att försöka fixa ett filter som sätter igen i kokkärlet men det måste finnas en smartare lösning. Kokade utan humlepåse då jag tänkte att utbytet blir bättre då.
Pitchade på 20C och sen in i kylen på 8C där det nu stått i två dygn. Har fått en cm sediment i botten och börjar se antydan till något som växer på ytan så hoppas det tar ordentlig fart imorgon.
Saker att reda ut i närtid är kommande diacetylrast och se till att tajma flaskningen.