Håller helt med om mängden som Rick anger. Runt 10 cl brukar vara lagom, sen kan det vara svårt att pricka exakt beroende på antalet deltagare. Jag brukar köra på 6 olika öl från helt olika stilar när jag håller ölprovningar. I ditt fall känns det som att du begränsar dig till två inriktningar (mörk maltfokuserad och belgare) snarare än fyra. Saison och Orval kan bli för snarlikt tror jag. Jag skulle helt klart slängt med t.ex. en APA (om du tror att IPA blir för mycket) för att visa på hur humle smakar och doftar. Eller om du verkligen inte vill det så kan det vara värt att ha med t.ex. en veteöl, barley wine, ESB eller varför inte en Kriek?
Det kan också vara schysst att ha med lite passande tilltugg. T.ex. choklad till stouten och nån ost till belgarna. Sellerisalt, senap och vanlig gouda är grymt till Rochefort och Chimay Blå.
Att avsluta med en industrilager blint brukar ge enormt bra respons på dessa provningar. Jag brukar köra på Sofiero och det blir alltid succé... eller ja kanske inte succé men jag har ännu inte träffat någon som tyckt att den går att dricka efter att ha druckit 6 st bra öl precis innan. En vanlig reaktion är att de tror att jag hällt upp en dålig hembrygd. Har du med en lager av bättre kvalité så kommer de märka vilken enorm skillnad det är mellan de två.
Jag har lagt upp en förkortade version av tre olika provningar (när jag hållit provningar så har jag haft med ett fylligare dokument med info) som kanske kan ge lite inspiration (kolla alternativen om du inte gillar den öl jag valt). Denna är något utdaterad och vissa öl ska bytas ut, t.ex. S:t Eriks Pilsner, Punk IPA och sen ska Boon Kriek med också.
http://www.beerdrivel.se/?page_id=4114