Moderatorer: martinb, Webbgrupp
MattiasE skrev:Om man vill tävla med en suröl med frukt, gjord enligt kettle sour metod, vilken kategori hör den hemma i? 10F eller 11A?
Läser på kategori 10: "En annan metod är att bryggaren tillsätter andra mikroorganismer än en vanlig öljäst, Saccharomyces cerevisiae. Andra typer av jäst eller mjölksyrabakterier åstadkommer då den syrliga karaktären."
Och 10F: "Här lämnas syrligt öl in som saknar definition ovan. Såväl klassiska öltyper som experimentbrygder kan förekomma."
Utifrån detta antar jag den bör hamna i 10F.
Kanske... Det står även:MattiasE skrev:Om man vill tävla med en suröl med frukt, gjord enligt kettle sour metod, vilken kategori hör den hemma i? 10F eller 11A?
Läser på kategori 10: "En annan metod är att bryggaren tillsätter andra mikroorganismer än en vanlig öljäst, Saccharomyces cerevisiae. Andra typer av jäst eller mjölksyrabakterier åstadkommer då den syrliga karaktären."
Och 10F: "Här lämnas syrligt öl in som saknar definition ovan. Såväl klassiska öltyper som experimentbrygder kan förekomma."
Utifrån detta antar jag den bör hamna i 10F.
Bryggaren skall tydligt ange vilken typ som avses, gärna bifoga en beskrivning av öltypen från öllitteraturen och om möjligt ge kommersiella exempel.
MattiasE skrev:Jag har bryggt en ale syrad med laktobakteriekultur. Sedan jäst med Ale-jäst och slutligen med tillsatt frukt i sekundärjäsningen.
Förlaga t ex alla Dugges laktosyrade fruktöl + en uppsjö moderna alster från mikrobryggerier i t ex USA.
Öltyp inte definierad i Sverige men t ex i USA: https://www.brewerydb.com/browse/style/details/id/40
Öltyp nr 24. https://www.greatamericanbeerfestival.c ... er-styles/
Men som sagt, jag har aldrig tävlat med något liknande och känner mig lite vilse efter att först ha läst Öltypsdefinitionen 2018 noggrant och utifrån den texten tyckt att brygden platsar i 10F men nu vette fan.
SHBF Öltypsdefinitioner 10F skrev:Bryggaren skall tydligt ange vilken typ som avses, gärna bifoga en beskrivning av öltypen från öllitteraturen och om möjligt ge kommersiella exempel.
Det är lite ett problem här med att känns som att du vill tävla med ölet "för att det är så jävla gott".
Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 2 gäster