Hej!
Jag är katastrofdålig på matematik. Jag ska göra ett dessertmjöd och tänkte satsa på ett eftersötat FG på ca 1.060. Jag förutsätter att jag innan sötning hamnar någonstans runt 0.998. Så här har jag räknar ut hur jag ska eftersöta (rätta mig om jag är ute och cyklar). Hoppas jag inte gjort bort mig inför hela internet i mitt försök att förstå detta.
Satsstorlek: 12 liter (3,17 gal)
ABV: 20%
FG: 0.998
Önskat FG: 1.060
ΔSG: 62 pinnar
Honung: 35 PPG
Mängden honung per gallon = ΔSG/Honungens PPG = 62/35=1.77 lbs
Total mängd honung = Volym*(ΔSG/Honungens PPG)= 3.17*1.77=5,6 lbs
5,6 lbs = 2.54 kg
Problemet tänker jag mig är att honungen i sig har en volym och att den kommer öka den totala volymen, vilket i sin tur sänker både ABV och FG. Jag misstänker även att honungens volym minskar en aning när det löser sig i vatten, vilket försvårar detta ännu mer. Men ponera att honungens bidrag till volymändring är konstant i löst/olöst tillstånd.
I flytande form går det ca 698ml per kg honung.
Honungens volymökning = 2.54*698ml=1.773 liter
Förändringsfaktor = 13.7/12 = 1.14
Ny alkoholhalt = ursprungligt ABV/Förändringsfaktor = 0.20/1.14 = 0.176 = 17.6 % ABV
12 liter mjöd med 20% önskat ABV blir nu helt plötsligt 13.7 liter mjöd med 17.6% ABV. Jag tänker även att FG på 1.060 förutsätter att volymen förblir densamma, vilket inte är fallet. Därför kommer även FG bli lägre än väntat.
Ni som ofta gör mjöd eller bara är allmänt bra på matte, hur ska jag räkna för att få de värden jag önskar? Är jag helt ute och cyklar i mina uträkningar och att det helt enkelt bara är att tillsätta honungen? Om det nu är så att jag inte är helt ute och cyklar och att värdena faktiskt blir felaktiga, hur kommer det sig att det inte finns någon vedertagen formel i litteraturen/på internet för att räkna ut just detta? Att eftersöta är ju ett ganska vanligt förfarande.