Aly skrev:Hej! Jäser mjöd nu. Lite brydd om föreslagna jästnäringstillsatser man ser i olika recept. Fermaid K är komplett jästnäring inkl. kväve (DAP). Go ferm är samma men utan DAP. Jästen tål ej DAP (första dygnet?). Go ferm kan man väl undvara och tillsätta Fermaid K från andra dygnet? I föreslagna FNT-schema föreslås Fermaid och jästnäring. Avses DAP? Vissa recept har både Fermaid och DAP. Är det otillräckligt med kväve i Fermaid?
Såhär ligger det till, Go-Ferm används endast ihop med torrjäst när den blötläggs. Värm upp vatten och tillsätt Go-Ferm först. Låt säga att du använder 10gr jäst, då ser matematiken ut såhär:
10*1,25=12,5gr Go-Ferm. Mängden vatten du ska blötlägga jästen i är 12,5*20=250ml.
När du använder lallemands (lalvin) jäst så ska du strö över jästen på ytan UTAN omrörning i 15min i 38C. Efter 15 min börjar glukosreserverna i jästen ta slut och då kan man försiktigt börja skaka och virvla ett par minuter så all jäst kommer i suspension. Tillsätt därefter små mängder av din must i jästslurryn tills du har nått minst 8-10 grader C från mustens temp. Tillsätt därefter hela rasket till musten och syresätt genom kraftig omrörning eller helst syrgas med en 0,5 mikron diffusionssten.
Gällande fermaid-k har jag helt och hållet slutat med den och använder numera endast fermaid-o. Den kostar skjortan, men ger dig så himla mycket bättre resultat. Anledningen är att fermaid-k ger lätt temperaturspikar och gör att jästen då kan producera finkel och svavelämnen. Om man använder fermaid -o kommer du med lätthet ha ett fullt njutningsbart mjöd efter ett par-tre månader. Fermaid-k boostar jästen för hårt. Gällande mängd och SNA-schema för dosering använd
www.meadmaderight.com och använd TOSNA 2.0.
Svarade jag på dina funderingar? Om inte skriv igen!