Moderatorer: martinb, Webbgrupp
hlilje skrev:Vi har inga krav på typriktighet till Folkets val. Där gäller helt enkelt att godast öl vinner.
Vid anmälan till folkets val så används samma system som till domartävlan. Det betyder, om jag har rätt, att samma spärrar som till domartävlan kommer att gälla.
hlilje skrev:Vi har inga krav på typriktighet till Folkets val. Där gäller helt enkelt att godast öl vinner.
Vid anmälan till folkets val så används samma system som till domartävlan. Det betyder, om jag har rätt, att samma spärrar som till domartävlan kommer att gälla. Ni får prova och se. Kan ni inte registrera så får ni lov att registrera till annan klass. Det här har vi tänkt att ändra på genom att göra ett helt nytt registreringssystem. Vi har inte hunnit göra det till årets SM, det var mer jobb än vi trodde, men förhoppningsvis har vi det klart till SM-2018.
När vi valde vilka öltyper som skulle höra till vilka klasser så ville vi dels få en någorlunda jämn fördelning samtidigt som liknande öl ska kunna tävla i samma klass. Vi ser det här som ett test och efter SM gör vi en utvärdering för att kunna förbättra klasserna till nästa SM. Bryggaren kan inte själv välja i vilken klass hens öl ska placers utan det sker efter det som står på hemsidan.
/Håkan
t_m_jansson skrev:Underklasserna "Övriga Klassiska öl" är INTE till för för svaga, för starka öl eller öl som har fel humleprofil. Öl som inte passar typdeffarna är "Modifierade öl".
Övriga klassiska öl är öl som inte längre bryggs kommersiellet eller är väldigt sällsynta, man ska dessutom till dessa ge exempel på öl som är av den öltyp man bryggt, eller genom historiska referenser till den typ av öl man bryggt. T.ex. den "Stein Bier" som HGB2(harjag för mig) gjorde till nåt SM nyligen.
/ Micke
martinb skrev:Japp, vår Steinbier var en övrig klassisk öl. Sedan förstår jag TS problem - årets tanke med indelningen var att öl med liknande smakkaraktär ska få tävla med liknande öl. Att då klämma in all öl som bör hamna i 11D i en och samma grupp ger det känslan lite av en "slask-klass", och helt plötsligt får en alkoholsvag APA med tydlig humleprofil tävla med mot en Imperial Stout med Ek och Bourbon. Någon som smakmässigt inte hör ihop.
En enkel lösning på "problemet" är att låta bryggarna skriva in i kommentaren om ölet vad det är för stil och hur det modifierats (som det redan ska göras). Därefter kan tävlingsledningen enkelt se och välja ifall din öl verkligen är en "Övrig öl" eller kan smakmässigt passa bättre i en annan klass. Till SM 2016 var ca 10% av alla bidrag i 11D. Jag jämförde de som lämnades in mot årets klassificering och det gick rätt snabbt att räkna ut vilka som hade passat i en annan klass och vilka som definitivt skulle vara bland "Övrig öl".
skyking skrev:Jag tycker det är upp till bryggaren att avgöra som vilken typ ölet skall tävla, väljer man fel typ så borde man få ta konsekvenserna. Ser egentligen ingen anledning att tävlingsledningen skall korrigera typningen.
Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 2 gäster