Fråga om ölklass

Allt om Svenska Mästerskapen i Hembryggd Öl 2017 i Stockholm

Moderatorer: martinb, Webbgrupp

Re: Fråga om ölklass

Inläggav Bee » tisdag 2017-02-14 08:56

Wit, IPA eller Hopfenweizen?
Användarvisningsbild
Bee
Munk
Munk
 
Inlägg: 3035
Blev medlem: söndag 2012-06-03 21:30
Ort: Stockholm - Åkersberga

Re: Fråga om ölklass

Inläggav ekstedt » tisdag 2017-02-14 09:39

Bee skrev:Wit, IPA eller Hopfenweizen?


Precis, men vilken av dem?
ekstedt
Munk
Munk
 
Inlägg: 2933
Blev medlem: onsdag 2009-08-12 09:58
Ort: Göteborg

Re: Fråga om ölklass

Inläggav Bee » tisdag 2017-02-14 09:49

ekstedt skrev:Precis, men vilken av dem?

Det kan bara @alegi svara på. Det är hans öl.
Han får läsa typdeffen för dom och avgöra vilken som passar. Svårt utan att smaka ölet.
Användarvisningsbild
Bee
Munk
Munk
 
Inlägg: 3035
Blev medlem: söndag 2012-06-03 21:30
Ort: Stockholm - Åkersberga

Re: Fråga om ölklass

Inläggav ekstedt » tisdag 2017-02-14 10:54

Bee skrev:Det kan bara @alegi svara på. Det är hans öl.
Han får läsa typdeffen för dom och avgöra vilken som passar. Svårt utan att smaka ölet.


Precis, vi väntar spänt på mer info från honom.
ekstedt
Munk
Munk
 
Inlägg: 2933
Blev medlem: onsdag 2009-08-12 09:58
Ort: Göteborg

Re: Fråga om ölklass

Inläggav alegi » tisdag 2017-02-14 12:28

Jag har då alltså gjort en IPA bryggd på 50% omältat vete och 50% pilsnermalt och mycket humle, där jag även haft i citrongräs, koriander och apelsinskal och sedan använt en belgisk jäst för jäsning.

En witbier av belgisk stil fast alkohol och humle som en IPA. Men osäker på vilken klass den hamnar i.

Söker man wit IPA eller white IPA så brukar samma länkar komma på, wit betyder la vitt så white IPA och wit IPA är väl samma, men sen finns ju även belgisk IPA. Så blir redigt osäker.
alegi
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 75
Blev medlem: tisdag 2013-07-09 23:36

Re: Fråga om ölklass

Inläggav Bee » tisdag 2017-02-14 12:57

@alegi vilken maltnota, kryddning och jäst spelar ingen roll i klassificeringen.
Vad smakar det som? En wit, eller en IPA. Man utgår från basölet i bedömningen, sen kräver det att man beskriver sin modifiering ordentligt för att domarna ska kunna bedöma resultatet.

Som jag skrivit i tidigare tråd. Domarbedömning på SM handlar om att brygga efter specifikation i första hand, sen ska det smaka gott också.
Om du bryggt något som är gott men inte passar i någon spec, så kanske du inte ska lämna in den helt enkelt. Sen kan man klämma in den någonstans, men sannolikt får man låga poäng. Det är inte ovanligt att folk brygger västkust IPA utan karamellmalt och lämnar in dom som IPA och får avdrag för det.
"Maltigheten, som ska vara låg,
bör ha karamelliga inslag."

Det är inte ens egen uppfattning om hur en ölstil ska vara som man tävlar i, det är att brygga efter en given.

Tyvärr finns inte Belgisk IPA i typdeffen så då blir det lite svårt om du inte siktat på en typdef.
Användarvisningsbild
Bee
Munk
Munk
 
Inlägg: 3035
Blev medlem: söndag 2012-06-03 21:30
Ort: Stockholm - Åkersberga

Re: Fråga om ölklass

Inläggav ekstedt » tisdag 2017-02-14 13:06

alegi skrev:Jag har då alltså gjort en IPA bryggd på 50% omältat vete och 50% pilsnermalt och mycket humle, där jag även haft i citrongräs, koriander och apelsinskal och sedan använt en belgisk jäst för jäsning.

En witbier av belgisk stil fast alkohol och humle som en IPA. Men osäker på vilken klass den hamnar i.

Söker man wit IPA eller white IPA så brukar samma länkar komma på, wit betyder la vitt så white IPA och wit IPA är väl samma, men sen finns ju även belgisk IPA. Så blir redigt osäker.


Tycker det låter som en modifierad witbier med tanka på kryddorna och även på den ljusa färgen som du får med den maltnotan. Tänk på att du måste ange minst ett kommerisellt exempel för att få den bedömd ordentligt.

Jag håller med Bee om att det inte är optimalt att delta i domartävlingen genom att först brygga något och efteråt försöka hitta en lämplig klass. Det är mer givande att välja en klass först och sedan försöka brygga så bra som möjligt enligt deffen.
ekstedt
Munk
Munk
 
Inlägg: 2933
Blev medlem: onsdag 2009-08-12 09:58
Ort: Göteborg

Re: Fråga om ölklass

Inläggav alegi » tisdag 2017-02-14 14:59

9 K. Belgiskt och franskt specialöl

Där verkar åtminstone en Belgisk IPA hamna.

Förebild: Följande, icke fullständiga, lista ger exempel på belgiskt och franskt specialöl:
• Enkel, svagt trappist, eller klosteröl. La Trappe Enkel.
• Stark ale med stor kropp och kryddor. La Chouffe, Montagnarde.
• Belgisk scottish strong ale. MacChouffe.
Belgisk IPA. XX Bitter, La Chouffe Houblon.
• Belgisk porter/stout: Hercule Stout.
• Belgisk imperial stout. Struise Black Albert, Alvinne Imperial Stout
Öl jäst enligt champagnemetoden. Deus Brut de Flandres.
• Öl jäst med blandade jästkulturer. Orval.

Annars fanns tydligen 11 D. Modifierade öl.

Läste på 6 G. Övriga klassiska veteöl att:

Öl inlämnade i denna kategori ska alltså inte vara experimentvarianter av en känd ölstil, inte heller nya öltyper som håller på att bli populära - dessa ska lämnas in i klass 11D Modifierade öl.

Wit IPA/White IPA är relativt ny som verkar bli populär.

Så antingen lämnar jag in i klass 11D eller 9K för belgisk IPA.
alegi
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 75
Blev medlem: tisdag 2013-07-09 23:36

Re: Fråga om ölklass

Inläggav ekstedt » tisdag 2017-02-14 15:07

Det kanske kan funka med 9K, men då inte som "belgisk ipa" med tanke på kryddorna och all omältat vete, utan som en "wit ipa".
ekstedt
Munk
Munk
 
Inlägg: 2933
Blev medlem: onsdag 2009-08-12 09:58
Ort: Göteborg

En till fråga!

Inläggav erik86 » tisdag 2017-02-14 21:36

Passar på att fråga en till fråga här.
Har bryggt en amerikan Stout med centennial humle og68,fg18.
Jäst med notty. Lagrad sen juli så mycket humle arom har försvunnit.
American Stout är en klass enligt bcjp https://beerrecipes.org/BJCP-2015-Style ... stout.html.
Vilken klass ska jag specca den i SM? Foreign extra Stout?
erik86
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 62
Blev medlem: torsdag 2012-05-10 18:45

Re: Fråga om ölklass

Inläggav Bee » tisdag 2017-02-14 21:55

Som vi svarat tidigare. Hur smakar den?
Det är jättesvårt att svara på.
Rent spontant skulle jag säga
8B Modern Stout & Porter, men du har missat OG med 5 pinnar, så det är inte rätt att lämna in den där.

Återigen, läs typdeffen innan bryggning så kommer det bli mycket lättare att få bra resultat på SM.
Användarvisningsbild
Bee
Munk
Munk
 
Inlägg: 3035
Blev medlem: söndag 2012-06-03 21:30
Ort: Stockholm - Åkersberga

Re: Fråga om ölklass

Inläggav erik86 » tisdag 2017-02-14 23:25

Bee skrev:Som vi svarat tidigare. Hur smakar den?
Det är jättesvårt att svara på.
Rent spontant skulle jag säga
8B Modern Stout & Porter, men du har missat OG med 5 pinnar, så det är inte rätt att lämna in den där.

Återigen, läs typdeffen innan bryggning så kommer det bli mycket lättare att få bra resultat på SM.


Skulle spontant oxå placerat de i modern Stout om man följer svenska typdef.
Brygger med bjcp 2015 i BS så lätt att man blir lite blind. Förstår dock inte varför man anammat american Stout i svenska typdef. Som jamil skriver i brew Classic style så är am. Stout en snarlik stil foreign extra Stout förutom att den är lite starkare, lite beskare samt amerikans humle av citrus karaktär. Kommer nog chansa in den i foreign extra Stout.
erik86
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 62
Blev medlem: torsdag 2012-05-10 18:45

Re: Fråga om ölklass

Inläggav Bee » tisdag 2017-02-14 23:28

För att underlätta kan man importera typ-deffarna i BS.
http://shbf.se/bryggaren/viewtopic.php?t=13049
Användarvisningsbild
Bee
Munk
Munk
 
Inlägg: 3035
Blev medlem: söndag 2012-06-03 21:30
Ort: Stockholm - Åkersberga

Re: Fråga om ölklass

Inläggav ekstedt » onsdag 2017-02-15 14:17

erik86 skrev:Skulle spontant oxå placerat de i modern Stout om man följer svenska typdef.
Brygger med bjcp 2015 i BS så lätt att man blir lite blind. Förstår dock inte varför man anammat american Stout i svenska typdef. Som jamil skriver i brew Classic style så är am. Stout en snarlik stil foreign extra Stout förutom att den är lite starkare, lite beskare samt amerikans humle av citrus karaktär. Kommer nog chansa in den i foreign extra Stout.


Det är alltid en dålig idé att "chansa in något". Det är bara slöseri med dina öl och pengar och domarnas tid. Det står tydligt "humlearom försumbar" i typdeffen och då spelar det ingen roll vad Jamil eller någon annan säger. Det är typdeffen som gäller, och att skicka in något som inte stämmer med den är poänglöst.
ekstedt
Munk
Munk
 
Inlägg: 2933
Blev medlem: onsdag 2009-08-12 09:58
Ort: Göteborg

Re: Fråga om ölklass

Inläggav erik86 » torsdag 2017-02-16 22:22

Hmm. Om man tänker om, skulle man kunna typa in den i någon annan kategori, eller är det helt kört? Blir man diskvalicerad om man har några punkter för högt för en tex modern Stout?
erik86
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 62
Blev medlem: torsdag 2012-05-10 18:45

FöregåendeNästa

Återgå till SM 2017

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 10 gäster

cron