Tänkte igår testa brygga volymer lika som Bulldogens bruksanvisning ger som exempel för en amerikansk red ale; 23 liter vatten och ca 4,5 kg vört i mäsken och 8 liter vatten till lakningen. Testade också att koka med maltpipan i grytan som humlefilter (tidigare har jag kört utan med hulme i strumpor). Bruxen anger man ska ställa in 102 grader och 2500 W, vilket åtlyddes. Det fungerar utan pipa och vid mindre volym. Nu blev det ett spännande kok; 102 grader var hopplöst koka tillsammans med den vätskevolymen. Ur "centrumröret", som inte hadde "hatten på" fick jag en 15 cm vörtfontän, i utrymmet mellan maltrör och kokarväggen forsade det upp vört - men som drog sig innåt mitten. Jag kastade mig över tempkontrollen och minskade till 100 grader - då gick det lungt till, långt från det rullande kok jag lärt det ska vara. Vid 101 rullande det aningen, men framförallt såg bryggverket ut som en otäck fontän.
Vad säger ni - gjorde jag något fel, eller är det bruxen som är fel? Blir det egentligen någon skillnad mellan öl som kokats i 99 grader eller stormkokats?