Hjälp att öka bryggeffektivitet på mitt bulldog bryggverk
Postat: tisdag 2017-03-14 21:47
Hej,
Jag har bryggt 4st batcher veteöl och ställt in beersmith 2 men får endast 63% i bryggeffektivitet.
Vad gör jag för fel? Vad har ni för bryggeffektivitet på Bulldog, Coobra och Brewcrafter?
Tänkte här förklara hur jag går tillväga:
Jag värmer 25L mäskvatten på 700W till 65grader. Tillsätter 2.75kg Pilsnermalt och 2.75kg Vetemalt(oftast vikingmalt). Detta får mäska i 60min med cirkulation från pumpen.
När 60 min gått så höjer jag värmen till 78grader. Brukar då höja effekten till 1800w. När vörten blivit 78 grader så lyfter jag maltkorgen och lakar med 10L vatten. Det gör att jag har 29L vört före kok.
När lakningen är klar så höjer jag tempen till 100 grader och effekten till 2500w. När det kokat 30min häver jag i 10g magnum i 60min, när det kokat i 75min så häver jag i 25g hallertauer mittelfrüh i 15min och när det kokat i 85min så häver jag u 25g hallertauer mittelfrüh i 5min.
Därefter kyler jag vörten med kylspiralen i ca 17min till 22grader.
Ner i jästanken har jag 21-22L
OG hamnar på 1.052 och det är samma som det står i receptet.
Har jag ställt in något fel här?
Jag har bryggt 4st batcher veteöl och ställt in beersmith 2 men får endast 63% i bryggeffektivitet.
Vad gör jag för fel? Vad har ni för bryggeffektivitet på Bulldog, Coobra och Brewcrafter?
Tänkte här förklara hur jag går tillväga:
Jag värmer 25L mäskvatten på 700W till 65grader. Tillsätter 2.75kg Pilsnermalt och 2.75kg Vetemalt(oftast vikingmalt). Detta får mäska i 60min med cirkulation från pumpen.
När 60 min gått så höjer jag värmen till 78grader. Brukar då höja effekten till 1800w. När vörten blivit 78 grader så lyfter jag maltkorgen och lakar med 10L vatten. Det gör att jag har 29L vört före kok.
När lakningen är klar så höjer jag tempen till 100 grader och effekten till 2500w. När det kokat 30min häver jag i 10g magnum i 60min, när det kokat i 75min så häver jag i 25g hallertauer mittelfrüh i 15min och när det kokat i 85min så häver jag u 25g hallertauer mittelfrüh i 5min.
Därefter kyler jag vörten med kylspiralen i ca 17min till 22grader.
Ner i jästanken har jag 21-22L
OG hamnar på 1.052 och det är samma som det står i receptet.
Har jag ställt in något fel här?