Har läst på om porter, googlat och översatt om baltisk porter så här har jag nu ett förslag till recept som jag tror kan möta en del av de smaker som jag hittade i Komes porter baltycki. Om det sen fungerar återstår att se... tar tacksamt emot kritik
Namn: Komesklon Öltyp: Baltisk porter Bryggare:Björn Volym 30 Liter
Maltnota:Wienermalt: 4000 gram
Munchnermalt typ 1: 3200 gram
Caraaroma: 500 gram
Carahell: 300 gram
Low color chockolate malt: 400 gram
LME Dark: 1500 gram Tillsätts 15 min innan kokslut
enzymatisk kornmalt 250 gram
Summa: 10150 gram
Beräknat EBC: 80
Rek Inmäskvol: 25 liter
Teoretisk verkningsgrad: 0,85
Teoretiskt OG: 1089
Beräknat vattenbehov: 61 liter
Mäskningsmetod: Dekoktion
Proteinrast: 55 grader i 5 minuter
Försockringsrast β: 63 grader i 30 minuter
Försockringsrast α: 72 grader i 50 minuter
Utmäskning: 76 grader i 10 minuter
HumleBitterhumle:36 gram Marynka efter 60 min
Aromhumle 30 gram Lublin efter 105 min
Tot BU: 38
OG: 1087 FG:1019 ABV: 8,84
Utbyte : 83%
Jäststam: Saflager W-34/70 *2
Övrigt/Kommentarer :Koka i 120 minuter för att reducera vörten, Jästnäring 5 g, jäs vid 8-10 grader, Vörten kyls ned till 10 grader Celcius innan jästen tillsätts