Som sagt/ skrivet igår tänkte jag skicka ut den lilla artikeln som jag skrev efter SM 1995 till tidningen Hembryggaren som ett litet inlägg.
Det är ju några år sedan å det skadar nog inte om andra får lite inblick i evenemanget heller.
Sägas kan att en del har blivit ändrat sedan texten skrevs.
1. Finaldomarna delar inte längre ut medlajerna.
2. Anmälningarna till tävlingen går till största delen via nätet.
3. Fri inlämning för styrelsen finns inte längre.
4. Antalet domare hade jag inte koll på vid det tillfället, därav XX, givetvis med en siffra i tidningen.
Håll till godo.
"Äras den som äras bör.
Året är 1978 och vi befinner oss i slutet av februari närmare bestämt i en skola i mellersta Sverige. Just för tillfället är aktiviteten på lågvarv i skolan förutom i ett speciellt rum, uppehållsrummet. Lärarna har insett att den här lösningen är den enklaste och skall sanningen fram så vill dom nog även själva se direktsändningen. Vad det handlar om? Jo det är ännu en gång dags att se Ingemar Stenmark kasta sig utför branterna och sopa hem ännu en delseger eller totalseger i någon slalomcup. Det var nog inte bara på den här skolan som aktiviteten var låg det gällde nog på flera arbetsplatser runtom i Sverige på den här tiden. Vi hyllade även en herr Borg som sopade rent på dom flesta tennisplaner under ungefär samma tidsperiod.
Om vi tittar lite närmare, i vår egen tid samt skalar ner tävlingssammanhangen så befinner vi oss plötsligt i vår egen lilla ankdamm. Full med hockeyfarsor och gymnastikmorsor och då är det ingen hejd på olika tillmälen från läktaren.
Zoomar vi in ett steg till så hamnar vi i vår egen lilla sfär av hembryggare, ja liten å liten vi är faktiskt drygt 900 aktiva i hela Sverige. Å nu gäller det att akta sig för att vara för duktig. Vi befinner oss trots allt i Jantes hemland. Kommentarer som ”Jävligt bra öl det här, men jag tänker inte rösta på er för ni har redan fått så mycket medaljer…” är inte så kul att höra som bryggare i folkets val!
Visst jag kan tyckas vara partisk. Jag har följt årets svenska mästare i hembryggd öl under hela (ja nästan i alla fall) deras bryggarkarriär, jag har även suttit i samma styrelse som dom under många år samt är även medlem i samma bryggklubb. Kalla mig gärna partisk men se mig hellre som en nära (bryggar)vän som även ser dom i icke officiella sammanhang.
Att se dom gå upp på scenen och ta emot den stora SM bucklan efter att ännu en gång ha vunnit SM och se att dom inte kan utrycka glädje en stund som denna skär i hjärtat. Visst det kan låta klyschigt. Men att någon vinner SM tredje gången i rad är första gången i SHBFs historia och tyvärr mer än vad många pallar med. På ren svenska, det sticker i ögonen på folk. Visst jag skulle också vilja få den där bucklan någon gång, när jag väl brygger så bra så att jag förtjänar det.
Vad är det som gör att dom vinner då?
Ja ska vi ta det i rätt ordning så kan vi börja med sanningen, spekulationer finns det mer än gott om. Vi kommer till några av dom senare.
Först och främst så brygger dom väldigt bra öl, inte bara god utan även typriktig. Dom brygger även mycket öl och med mycket menar jag inte 100 liter av varje bryggd utan mycket mindre brygder fast med variationer. Dom provar sig fram helt enkelt, tills dom når fram till det dom tycker är bäst. Sist men inte minst, speciellt i tävlingssammanhang så är dom båda domare och duktiga sådana och kan själva bedöma sin öl och lämna i den i rätt klass där den förhoppningsvis passar. Fusk, nää inte ett dugg, att utbilda sig till öldommare är tillåtet och givetvis även möjligt för alla. Senast i Stockholm 2005 så utbildades XX stycken för att förstärka domarkåren som redan består av XX stycken, så dom är långt ifrån ensamma i det sammanhanget.
Summasumarum.
Dom är helt enkelt ett radarpar i dessa sammanhang och som sagt, äras den som äras bör.
Till avdelningen spekulationer och missuppfattningar då.
# Bara för att man är ordförande så blir man inte automatiskt årets Svenska mästare i hembryggd öl vilket vissa tycktes tro.
# Domarna dömer sin egen öl. Helt fel. Man får givetvis inte döma dom klasser man själv ställer upp i. Skulle det eventuellt vara så att man är uttagen att sitta i finaljurun och det visar sig att ens egen öl har gått till final så plockas man per automatik bort och ersätts av en ny domare långt innan dömningen börjar.
# Att som några tyckte låta enbart domare som inte tävlar bedöma ölen är i dagens läge en ren utopi, tyvärr. Detta beroende på att med 328 inlämnade öl, som i år så krävs hela domarkåren för att döma ölen under en helg och faktum kvarstår att det är oftast dom mest aktiva bryggarna som blir domare, så fick dom inte tävla så skulle dom nog inte vilja döma heller. Följden av detta lär ju vara ganska klar.
# Att samma människor som tar emot ölen på inlämningen kanske dömer den sedan och att personen i fråga skulle komma ihåg vilken öl som lämnades in av vem är högst osannolikt.
Det har man helt enkelt inte tid till. 328 x 5 flaskor öl i 8 huvudklasser med x antal underklasser ger mer än nog att hålla reda på vid inlämningen. Till nästa år så hoppas vi att dom flesta skall anmäla sina öl via internet vilket bla. skulle innebära ännu kortare kontakttid med bryggare och deras flaskor, alltså ännu mindre risk att eventuellt minnas vem som nu hade A3:34 eller 5C:12.
# På årets SM så visste domarna vilka som var guldmedaljörer i varje klass eftersom dom delade ut medaljerna löpande under dagen. Det var ett misstag att det blev så. Det berodde på att vi inte ville ha en stor prisutdelning på slutet utan att dela upp det under dagen för att få ett smidigare evenemang. Man skulle kunna tänka sig att domarna blev påverkade av det, men med stor säkerhet så kan jag säga att finaldomarna som inte är nybörjare i sammanhanget, aldrig skulle tillåta sig att påverkas på det sättet. Nästa år så kommer det inte att bli domarna som delar ut priserna, för att minimera alla risker. Om vi nu gör prisutdelningen på samma sätt vill säga.
# Styrelsen har som ”bonus” kostnadsfri inlämning till SM. Visst det stämmer, men räkna om dom kronor som tävlingsbidragen skulle ha kostat till vad styrelsemedlemmarna lägger ner i tid skulle ge en fruktansvärt dålig timpenning. Den skulle inte ens bli tvåsiffrig!
Med ett genuint ölintresse så spelar inte inlämningskostnaden så stor roll, jag är säker på att dom som nu lämnar i mycket kommer att lämna in i flera klasser även den dan som dom inte sitter i styrelsen eller jobbar aktivt för föreningen. Vill du också ha fri inlämning? Visst det är bara att höra av dig till valberedningen och börja jobba aktivt i styrelsen. Jag lovar att det är inte för den fria SM inlämningen som man jobbar ideellt.
Så vad göra?
Förbjuda dom som är för duktiga att tävla, just för att dom är för duktiga?
Det fanns säker ”kollegor” till Stenmark som tyckte det hade varit en enkel lösning. Men hur kul var OS utan USA eller hockey VM utan Sovjet när det begav sig?
Jag tror nog inte att det är speciellt många hembryggare som skulle vilja vinna på WO.
Sist men inte minst så vet jag att dom flesta av er inte alls tänker på detta sätt. Men uppenbarligen tillräckligt många, tyvärr. Det föranledde mig att plita ihop dessa rader.
Lösningen är helt enkelt att vässa maltkvarnarna, trimma recepten samt kalibrera termometrarna och ge dom en ordenterlig match till nästa SM.
Så ge er upp på bryggarbarikaderna och ta tillbaks bucklan i ärlig kamp."