SGP skrev:Rotsac skrev:SGP skrev:Hm du kör Grainfather och tror att din bryggning blev förstörd för att det råkade komma lite luft in i cirkulationsarmen? Vörten är ju fullt exponerad mot luften i toppen av maltkorgen/kitteln, på vilket sätt skulle lite luft i cirkulationsarmen göra saken värre?
Nej, inte "...lite luft in i cirkulationsarmen".
*Mycket* luft under:
-Uppvärmning av mäskvatten (pumpen används givetvis,) under kanske 30 minuter
-Mäskning under 60 minuter.
-Uppvärmning till kok (pumpen används givetvis), under kanske 30 minuter.
Men du missar ju skogen för alla träd här. Vörten är ju fullt exponerad mot luften under hela bryggningen och det är definitivt mer luft än vad som kommer in i armen.
Stämmer det verkligen?
Vörten är visserligen fullt exponerad mot luften under hela bryggningen.
Men det är ju en statisk, ej aktiv exponering.
Jag använder i mitt Grainfather bryggverk pumpen under såväl uppvärmning av mäskvatten, som under uppvärmning av vörten till kokpunkten.
Detta ger ett snabbare förlopp i bägge fallen, och tar kanske cirka 30-40 minuter per moment. Själva mäskningen utför jag under 60 minuter.
Med en pump som recirkulerar mäskvattnet respektive vörten genom, rör, arm, och en slang som mynnar ut lång ned i vörten med en otäthet någonstans som suger in luft före armen respektive motströmskylaren (läs: vid "rattkopplingen"), så kommer det aktivt att släppas ut bubblor nere i vätskan, vilka kommer att ta sig uppåt.
Jag finner det svårt att acceptera att denna syresättning "definitivt skulle vara lägre än vad som kommer in via vätskans yta".
Jämför syresättningssten innan jästtillsättning, eller bryggeriers metoder att kolsyresätta genom att bubbla CO2 upp genom lagringstankar, eller tillsättning via "insug" i ledningar.