Saker som är bra, var man köper eller hur man bygger
Moderatorer: martinb, Staffan Ulfberg, Webbgrupp
av Nelari » söndag 2019-01-13 16:18
Jag försöker brygga belgiskt öl (typ Westmalle Dubbel) och har därför läst om ämnet i ett antal källor. Ibland nämns koppargrytor som en viktig del av den belgiska bryggkulturen.
Så jag kollade priset av mojängerna. Och chockades när det var cirka 10 gånger det av en stålgryta i samma storlek.
Har någon här erfarenhet av koppargrytor för hemmabruk? Är de värda priset? Eller handlar det bara om en fördom i stil med "för bra öl behöver man dyra verktyg"?
-
Nelari
- Helmaltsbryggare
-
- Inlägg: 31
- Blev medlem: söndag 2016-05-15 08:46
av niklas_n » söndag 2019-01-13 19:01
Är det inte så att de flesta blegiska bryggerier kör med kopparmantlade rostfria kokkärl?
-
niklas_n
- Jästodlare
-
- Inlägg: 1207
- Blev medlem: söndag 2014-05-04 20:57
- Ort: Katrineholm
av martinb » måndag 2019-01-14 11:27
Skillnad på bryggkultur och bryggresultat. Du behöver definitivt inte köpa koppargrytor för att brygga bra (och typriktig) belgisk öl. Det du behöver läsa på är hur belgarna hanterar sin jäst för att få rätt smaker.
Forummoderator - SHBF Utbildningsansvarig - SHBF Öldomare
Besök HBG2 på
Facebook &
HBG2.se
-
martinb
- Utbildningsansvarig
-
- Inlägg: 1035
- Blev medlem: fredag 2008-07-18 10:17
- Ort: Helsingborg
-
av Bee » onsdag 2019-01-16 14:10
niklas_n skrev:Är det inte så att de flesta blegiska bryggerier kör med kopparmantlade rostfria kokkärl?
Samma som jag hört. Kopparplåten på utsidan är tunn och bara för att det är snyggt, inuti kör man med rostfritt.
-
Bee
- Munk
-
- Inlägg: 3035
- Blev medlem: söndag 2012-06-03 21:30
- Ort: Stockholm - Åkersberga
av assistredo » onsdag 2019-01-16 15:08
Blänkande koppar på bukiga kärl - värmande bryggarromantik med placeboeffekt på resultatet
Björn Petersson
-
assistredo
- Maltrostare
-
- Inlägg: 1483
- Blev medlem: torsdag 2007-01-04 21:50
- Ort: Linköping
av Djonk » onsdag 2019-01-16 16:32
Viss skillnad ska det ju bli ändå, men för ölbryggning är väl rostfritt att föredra. Whisky-tillverkning använder sig av koppar för att reducera svavel.
-
Djonk
- Maltrostare
-
- Inlägg: 1295
- Blev medlem: söndag 2018-01-21 00:55
- Ort: Stockholm
av skyking » torsdag 2019-01-17 09:18
Djonk skrev:Viss skillnad ska det ju bli ändå, men för ölbryggning är väl rostfritt att föredra. Whisky-tillverkning använder sig av koppar för att reducera svavel.
Nja. Skillnaden där är ju att kokningen sker EFTER jäsningen där nämnda svavelföreningar kan uppstå. Det kan också ha annan inverkan dessutom då koppar leder värme bättre. Jag tror ingen av dessa effekter har någon större betydelse för ölbryggning.
-
skyking
- Maltrostare
-
- Inlägg: 1370
- Blev medlem: lördag 2016-07-09 11:03
av Djonk » torsdag 2019-01-17 12:21
Kan komma på fler skillnader mellan öl och whisky
..
Koppar ska hur som helst leda till ökad oxidation, sen hur stort problem det är vet jag inte, menar bara att det borde göra mer än placebo.
-
Djonk
- Maltrostare
-
- Inlägg: 1295
- Blev medlem: söndag 2018-01-21 00:55
- Ort: Stockholm
av Nelari » tisdag 2019-02-05 16:28
assistredo skrev:Blänkande koppar på bukiga kärl - värmande bryggarromantik med placeboeffekt på resultatet
Jag tror det finns också någonting som kunde kallas rostfritt-romantik. (Fotot är från Jef van den Steens bok
Les trappistes : Bières de tradition – rekommenderas!)
- Bilagor
-
-
Nelari
- Helmaltsbryggare
-
- Inlägg: 31
- Blev medlem: söndag 2016-05-15 08:46
Återgå till Utrustning, byggtips och mekande
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: Bing [Bot] och 55 gäster