Sida 1 av 1

Herms fråga

InläggPostat: torsdag 2018-10-11 07:13
av jojje70
Funderar på ett bygge och har nu läst in mig lite på systemet och vad jag kan förstå så finns inga egentliga begränsningar när det gäller små bryggvolymer i ett herms-verk. Dvs man kan utan problem brygga en 30-liters i ett 500-liters system. Stämmer det?


Skickat från min iPhone med Tapatalk

Re: Herms fråga

InläggPostat: fredag 2018-10-12 08:54
av Morgan
det beror egentligen på hur mycket dödutrymme du t.ex. har under eventuell maltkorg o liknande. men kör man typ lauterhelix så bör det bli ganska flexibelt. herms-slingan i HLT måste ju vara placerad lågt nog för att vara i vattnet. det kräver i sin tur omrörning i HLT så inte all värme då bara ligger ovanför herms-slingan o inte gör nån nytta.

Re: Herms fråga

InläggPostat: fredag 2018-10-12 09:33
av skyking
Att svara på det utan detaljer på hur HERMS-verket är konstruerat är det lite vanskligt att svara på. Dock är det kanske fel att mäta satsstorleken i liter sötvört eller färdig öl eftersom det rör sig om mäskningsutrustningen. Mer rättvisande blir det nog om man talar i mängd skrot man mäskar.

Jag ser egentligen två eller möjligen tre faktorer som sätter gränsen för hur lite man kan mäska (notera dock att gränsen är lite flytande).

För det första så har man i HERMS-system dödutrymme, dvs man måste dels ha mäskvatten i proportion till malten och utöver detta x antal liter till. Detta gör att för mindre satser så kommer totala mängden vatten i förhållande till skrot vara större med vad det innebär.

För det andra så kan maltbädden ha en geometri som gör det olämpligt med för små satser.

För det tredje skulle värmeförluster kunna bli för betydande vid mindre satser.

De två sista faktorerna gäller dock inte bara HERMS utan i princip alla uppställningar. När man bygger skall man kanske börja med att utgå från vilka satsstorlekar man tänker sig att mäska och sen konstruera utifrån det. Att ha ett så stort spann som du beskriver som spänner över mer än en tiopotens tycker jag verkar vara överdrivet och jag är inte säkert att man på ett försvarbart sätt fixar det. Säger man istället en faktor 2-4 så verkar det mer rimligt att man fixar det.

Re: Herms fråga

InläggPostat: fredag 2018-10-12 13:45
av jojje70
Tack för svar. Ja det blir ju att klura lite på konstruktionen om man vill ha maximal flexibilitet, men jag är helt med på att mitt exempel knappast är rimligt. Men har man möjlighet att variera mellan säg 200-400 litet så är ju det mycket värt. Men det är kanske smartas att ha kvar nuvarande bryggverket också för att utveckla nya recept istället för att försöka göra det i herms-verket.


Skickat från min iPhone med Tapatalk

Re: Herms fråga

InläggPostat: fredag 2018-10-12 15:33
av Djonk
Kan också gå att spara vört och blanda med eventuell specialmalt mäskad i ditt mindre bryggverk till nästa sats, fyller du dunkar enligt no chill-metoden håller de nog ett tag.

Re: Herms fråga

InläggPostat: lördag 2018-10-13 01:09
av Hasse Basse
Theelecricbrewery.com är en bra sida för herms

Re: Herms fråga

InläggPostat: lördag 2018-10-13 05:18
av Rotsac
Hasse Basse skrev:Theelecricbrewery.com är en bra sida för herms


Jooo..... om man vill få frågan: "RIMS and HERMS nessesary?"