MysticDragon skrev:Fick en lite besynnerlig idé nu... hur skulle det fungera att sätta en kylspiral till på inkommande kranvatten och ställa den i en hink med is?
Det skulle kunna tänkas funka, men man hamnar i ett avvägande mellan två motverkande faktorer när man väljer hur högt kylvattenflöde man skall ha.
Vid lågt flöde så kommer kylvattnet att sjunka rejält när det går genom isvattnet (du skall nog ha isvatten för att och inte bara is), men när kylvattnet kommer till kylspiralen kommer det värmas upp rejält på vägen igenom vilket gör att inte hela kylspiralen håller samma låga temperatur.
Vid högt flöde kommer kylvattnet inte hinna sjunka så mycket när det går genom isvattnet, men när det kommer till kylspiralen hinner det inte värmas upp så mycket heller vilket gör att kylspiralen håller mer jämn temperatur.
Problemet med lågt flöde bör bli mest tydligt när vörten är varm så skulle vilja gissa att man skall sänka flödet först när man börjar närma sig kylvattentemperaturen i vörten. Överslagsräkning ger att det rör sig om att sänka flödet så kylvattnet kyls/värms med halva tempdiffen när vörttemperaturen är 50% över kylvattnets (i Celsius räknat). Det är alltså en teknik att ta till när nu denna sommar kranvattnet inte längre är riktigt kallt längre - jag tror att många som bryggt nu i sommar har upplevt problem med att kyla vörten ordentligt.