Sida 1 av 1

Erfarenhet av att koka i koniskt jäskärl, för och nackdelar!

InläggPostat: söndag 2018-04-15 20:56
av tomasharrysson
Är de någon som kokar i koniskt jäskärl som kan berätta lite för och nackdelar?

Fördelar jag kommer på:
-desinficera jäskärlet under koket
-dumpa humle och druv i botten
-ett mindre kärl

Nackdelar:
-har inte kommit på någon än

Re: Erfarenhet av att koka i koniskt jäskärl, för och nackde

InläggPostat: måndag 2018-04-16 08:36
av martinb
Nackdel:
Svårt att stå rakt på plattan ;)

Det finns nog fler och säkert orsaker till att man inte ser bryggerier eller hembryggare att göra det. Att humlen kanske hamnar i botten under koket och får minskad kontakt med vörten kan vara en orsak.

Re: Erfarenhet av att koka i koniskt jäskärl, för och nackde

InläggPostat: måndag 2018-04-16 10:43
av Hebbe
Rolig idé.
Med hopspider och värmeelement kan man nog lösa de synpunkter martinb har.
Hur har du tänkt om man vill brygga igen innan den första ölen är färdigjäst (bryggerier vill nog inte låsa upp hela bryggverket under jäsningen)?

Re: Erfarenhet av att koka i koniskt jäskärl, för och nackde

InläggPostat: måndag 2018-04-16 12:25
av tomasharrysson
martinb skrev:Nackdel:
Svårt att stå rakt på plattan ;)

Det finns nog fler och säkert orsaker till att man inte ser bryggerier eller hembryggare att göra det. Att humlen kanske hamnar i botten under koket och får minskad kontakt med vörten kan vara en orsak.
Haha, tänkte ha ett element i kärlet.
Kan nog bli lite mindre utbyte, men spelar inte så stor roll på denna nivån.


Skickat från min SM-G800F via Tapatalk

Re: Erfarenhet av att koka i koniskt jäskärl, för och nackde

InläggPostat: måndag 2018-04-16 12:26
av tomasharrysson
Hebbe skrev:Rolig idé.
Med hopspider och värmeelement kan man nog lösa de synpunkter martinb har.
Hur har du tänkt om man vill brygga igen innan den första ölen är färdigjäst (bryggerier vill nog inte låsa upp hela bryggverket under jäsningen)?
Jag har två jäskärl jag ska bygga på detta vis, så de löser de hela.

Skickat från min SM-G800F via Tapatalk

Re: Erfarenhet av att koka i koniskt jäskärl, för och nackde

InläggPostat: måndag 2018-04-16 12:29
av Morgan
Jag tycker idén är alldeles lysande! Att kunna bli av med druv och humle efter kokskulle vara skönt. Om man köper/bygger en bra doppvärmare med långt skaft och använder hop spider så behöver man inte heller göra åverkan på kärlet! Då är det bara att koka, kyla, dra upp kylaren och doppvärmaren, vänta, dumpa druven o humlen, jästa, stänga locket.
Humles doppvärmare är ju lång men blir tyvärr varm ganska högt upp på skaftet, lyckas man hitta en bättre så är ju saken biff!

Re: Erfarenhet av att koka i koniskt jäskärl, för och nackde

InläggPostat: måndag 2018-04-16 13:35
av Bee
Oj, det blev en negativ spiral...

Möjliga nackdelar:
Protein- och humle-rester på väggarna i kärlet från kok som blir kvar under jäsning.

Smakpåverkan från inbrända rester på värmeelement?
Humle och druv fastnar i ventiler och försvårar rengöring.

Klar vört överförd från kokkärl är ren från allt bös men vört med "dumpad" druv och humlerester är i ett okänt läge.

Re: Erfarenhet av att koka i koniskt jäskärl, för och nackde

InläggPostat: måndag 2018-04-16 14:45
av martinb
Bee skrev:Protein- och humle-rester på väggarna i kärlet från kok som blir kvar under jäsning.

Det tänkte jag inte ens på. Jag vet ju hur det ser ut på kanterna i ens gryta. Det hade man ju inte velat ha kvar under jäsningen. Men om han bygger två och pumpar via ett filter/PVV över till ett rengjort och desinficerat cylindrokoniskt kärl kanske det funkar... men å andra sidan då är ju grundpremissen att vara i ett och samma kärl borta. Näe, jag är nog fortfarande inte övertygad.

Re: Erfarenhet av att koka i koniskt jäskärl, för och nackde

InläggPostat: måndag 2018-04-16 17:52
av tomasharrysson
Än så länge är det ju bara teorier som kommer fram, ingen som har gjort detta som jag förstår de?

Man kan fråga sig om protein och humlerester stannar kvar på väggarna och på så sätt inte bidar med så mycket smak, samt om de lilla smakbidraget spelar någon roll, ingen som vet, bara gissningar...

Smakpåverkan av inbrända rester på elementet har du även till viss del om du kokar i en gryta, de lilla som blir kvar tror jag är marginellt.

Finns redan färdiga system att köpa, så tror nog att de funkar.

https://brewhaequipment.com/products/bi ... em-package

Re: Erfarenhet av att koka i koniskt jäskärl, för och nackde

InläggPostat: måndag 2018-04-16 19:29
av tomasharrysson
Kokar 70 liter. Endast testat att isolera med 8mm liggunderlag.
Ska ersätta detta med 25mm armaflex, då kommer de bli bättre fart på koket!http://cloud.tapatalk.com/s/5ad4dd0d2951a/20180416_191709.mp4

Skickat från min SM-G800F via Tapatalk

Re: Erfarenhet av att koka i koniskt jäskärl, för och nackde

InläggPostat: tisdag 2018-04-17 00:02
av Djonk
Räcker inte det koket då? Min okvalificerade gissning är att eventuellt bös längs väggarna kanske inte är något stort problem så länge det inte lossnar och grumlar till ölet när du ska tappa över så småningom, verkar ju inte vara någon fara med det som ligger i botten i vanliga fall? Tänker på klippet i en tråd nyligen om fransk cider:

https://www.youtube.com/watch?v=RuEVoqx-Zgc :shock:

Däremot pratade du om att koka under tryck i en annan tråd, https://www.homebrewtalk.com/forum/thre ... ac.522909/ här gick det illa för någon vid kylning med BIAC. Har du vakuumbrytare i locket (och tryckreglering om den är mantlad)?

Fler fördelar som inte nämnts är väl att man kan spara disk, tid och pengar när ett och samma kärl fyller flera funktioner. Aningen mindre infektionsrisk?

Re: Erfarenhet av att koka i koniskt jäskärl, för och nackde

InläggPostat: tisdag 2018-04-17 08:26
av tomasharrysson
Djonk skrev:Har du vakuumbrytare i locket (och tryckreglering om den är mantlad)?


Manteln på mitt jäskärl är 2 mm tjock, så det klara lite högre påfrestningar, dock brukar jag alltid trycksätta under kylning, så är ingen fara.