LTW skrev:Okey, men nu undrar jag...skulle man med denna då, rent teoretiskt uppmäta samma tryck för kolsyresättningen
man gjort, så borde väl samma tryck gälla i andra typer av flaskor med samma dryck?
Alltså om jag mäter upp 4,2 BAR som max i en bygelflaska så skall väl trycket vara detsamma i en annan typ av flaska med samma innehåll?
eller är jag fel ute nu?
Undrar också vilket det högsta trycket är som du har uppmätt, samt hur många gram socker per liter
vört hade du då?
Mvh
LTW
Ja, jag håller med.
Jag kan inte se varför mätarens tryck i en bygelflaska inte skulle vara likvärdigt även i en annan flaska.
Det kan möjligen skilja sig åt, om man har en stor flaska, och inte fyller den till samma proportioner som bygelflaskan.
Jag gissar att det då kanske blir en skillnad, när det finns en större volym att fördela gastrycket i.
Men det där finns det andra här som kan svara på...
Max uppmätt tryck är strax ovanför maxgränserna jag angav.
Det finns en liten mån där, tills att nålen tar i ett mekaniskt stopp.
Då ställde jag in flaskan i kylskåpet, varpå gasen löser sig lättare i ölet, och trycket sjunker.
Hur pass mycket det sedan ökar, när man åter placerar flaskan i förrådet som håller 20 grader varierar lite.
Det beror väl på hur länge kylskåpsvistelsen varade, samt potentialen i jästen i flaskan, samt mängden förjäsbart socker i den.
Jag använder 6-7 gram socker per Liter öl för kolsyrejäsning.