Jag är ute efter feedback på detta bygge. Det finns en viss risk att jag kanske har en lösning som saknar ett problem. Såhär:
Jag har byggt ett kammare i xps (foam isolering) och på den har jag monterat fyra st peltierkylare. Dessa styrs av en termostat vars sond ligger i ett rostfritt rör som är monterat genom silikonpluggen i damejeannen.
I botten av jäskammaren har jag en elmotor med vulgärt starka neodym-magneter. Den driver en magnetloppa inne i damejeannen. Den går på tidsrelä som jag kan ställa intervaller på. Även en dimmer för att kunna styra rotationshastigheten.
Jag har utöver detta även en vakuumejektor istället för vattenlås. Samt ytterligare en ventil för att kunna ta stickprov. Varför detta nu då? Här kommer min teori (helt ogrundad dock):
Jag sätter ett djupt vakuum i damejeannen för att få kolsyran att försvinna lättare ur vörten samt att jag snubblade över någon text för länge sedan där de redogjorde för att en annan esterprofil skapades vid lågt atmosfäriskt tryck. Utöver detta kommet magnetloppan se till att hålla jästen i suspension och hålla en mer homogen temp under jäsning.
Konstruktionen är testad på ett mjöd, och jäsningen påverkas inte effektivitetsmässigt. Då mjödet hade OG 1.130 och var 1.000 efter 16 dagar. Det var mindre jästsmak från primären och en bättre ”fräschör”. Även om jag inte får några revolutionära smakförändringar är detta ett tidsbesparande och ”hygieniskt” förfarande då jag aldrig behöver öppna jäskärlet.
Så nu vill jag gärna ha kommentarer, positiva eller negativa spelar ingen roll.