Sida 1 av 1

Koka med gasol

InläggPostat: onsdag 2017-12-06 17:32
av Boppe85
Jag tänkte göra en relativt stor gryta att koka i, den tänkte jag värma med gasol från någon lämplig brännare. Storleken är ungefär på grytan 150 liter. Är det någon som vet ett lämpligt isolationsmaterial för grytan för att minimera värmeförlusterna. Ska grytan förses med någon typ av sköld så att inte någon öppen låga kan nå isoleringen. Tacksamt mottages förslag hur den bör isoleras och vilket isolationsmaterial bör användas.

Re: Koka med gasol

InläggPostat: onsdag 2017-12-06 17:39
av martinb
Vettetusan ifall du behöver isolering. Först och främst är det ju sannolikt en brandrisk men de gånger jag bryggt med gasol har det varit så himla bra drag att det inte varit nödvändigt. Någon mer regelbunden gasolbryggare kanske har andra åsikter :)

Re: Koka med gasol

InläggPostat: onsdag 2017-12-06 21:24
av Pilsnerkokaren
Bara att ha ett löst svep kring grytan av t ex aluminium gör mycket på sig.
Nu kokar jag bara med en 36liters gryta men jag står utomhus för det mesta, för att skydda lågan från vinden samt att få nytta av all värme som stiger längs med sidan på grytan funkar det ypperligt med en plåtsvep som täcker både brännare och gryta och är 30-40mm större i radien.
Täcker man sen både lock och luftspalt med lämplig isolering (jag använder bara ett badlakan) blir luften i spalten stillastående och isolerar grytan under mäskningen.

Jag har ingen bild på underverket men kan väl ta en om så önskas.

Re: Koka med gasol

InläggPostat: torsdag 2017-12-07 16:06
av Saint
Har en ganska fet gasolspis som jag kokar min 36l patina på. Har ingen isolering förutom vid mäskning. Liggunderlag smälter direkt när lågan är på så jag plockar bort det när det är dax för kok.
Köpte en rostfri meshkorg från Ebay som jag använder istället för BIAB-påsen. Då kan jag stegmäska, cirkulera vört och köra utan isolering med lägsta effekt på lågan.
Tappar ingen temp och behöver inte vara rädd för att påsen går sönder.