Första inlägget, och också första ölbryggningen.
Jag är en väldigt grön nybörjare.
Så självklart började jag med en lager..hmm..
Som första öl, okej.
Första och enda problemet som uppstod, hur jäsa ölen på 12 grader som receptet säger?
Att bygga om kylskåp, eller ställa jäshinken på balkongen och bara brygga lager på hösten låter inge vidare.
men hur ska man annars få till en jäsning på 12 grader, eller ännu kallare och att temperaturen håller (alltså inte balkongen).
Här kommer världens enklaste tips.
1. Åk till Bauhaus eller annan butik och inhandla en styck partycooler, dvs en cylinderformad kyl för drycker.
2. Ta bort locket av glas
3. Tryck ner en 30 liters jäshink utan handtag
4. För över din vört till jäshinken, sätt på jäshinkens lock och jäsrör.
5. Ställ in temperaturen, min parycooler går att ställa in mellan 1-16 grader.
Kan inte bli enklare, men tänk på placeringen, går inte att flytta utan att allt skvalpar, så jäs där den sedan ska tappas och tappa med hävert eftersom det blir lite svårt med kran på sidan
Efter 12 dagar stängde jag av partycoolern för diacetylrast. Hela proceduren med jäsning fungerade klockrent med denna lösning.
Ölen jag bryggde var en Oktoberfestöl från Maltmagnus.
Bryggningen gjordes i en Coobra cb25.
Slutresultatet får jag först om några veckor efter kolsyresättning och lagring.
Enligt Beersmith landade abv på 5,7 %, skulle vara ca 5,5 enligt receptet.