Skadliga metaller i bryggutrustning?

Saker som är bra, var man köper eller hur man bygger

Moderatorer: martinb, Staffan Ulfberg, Webbgrupp

Skadliga metaller i bryggutrustning?

Inläggav Rotsac » fredag 2017-04-14 16:15

Jag behöver se till att en filterplatta håller sig på plats i en maltbehållare under mäskning.
Den vrider sig ofta nedåt, efter en tid av mäskningen.

En fundering är att helt enkelt använda två metalltrådar för att hålla filterplåten på plats.
Jag vill självklart använda rostfri tråd.

Men...

"Rostfri" är inte exakt "rostfri", snarare "hög motståndskraft mot att rosta".
Ibland med tillgägget "syramottsåndigt" (vad det nu innebär).

När jag letade efter "Rostfri tråd", så fann jag en mängd av mer eller mindre konstiga sådan.
Många av dessa trådar innehåller 5-8% nickel.
Vidare Krom, mangan, och Molybden.

Behöver jag vara orolig över detta?

Det gäller alltså upp till 90 minuters mäskning i en temperatur av 64-68 grader.

Om ett bryggverk tillverkat av "rostfritt stål" innehåller samma mängder av metaller (hur får man reda på det..?),
så är jag inte orolig.

https://www.google.se/search?q=rostfri+ ... 8QfHto64Bg

https://www.google.se/search?client=fir ... 0ahUKEwia-

7bnqp7TAhWLDZoKHZyQAtcQ1QIIsQEoBA&biw=1280&bih=857

https://www.fiskesnack.com/forum/showth ... ltr%C3%A5d

http://www.biltema.se/sv/Bygg/Wire-och- ... 000017286/

https://www.svenskfiskeshop.se/betes-oc ... m-10m.html

http://www.clasohlson.com/se/Rostfri-tr ... mm/30-6026

http://www.lureimprover.se/Priser.html

https://www.skanehobby.se/pianotrad/pianotrad-1-mm--1m

http://www.fisheco.se/blogg/fiskesyndro ... estingern/
Rotsac
Dekoktionsmäskare
Dekoktionsmäskare
 
Inlägg: 681
Blev medlem: lördag 2015-03-28 13:16

Re: Skadliga metaller i bryggutrustning?

Inläggav tomasharrysson » fredag 2017-04-14 16:52

Stämmer att rostfri kan rost, "rostar bara mindre".
Ingen fara att använda rostfri tråd, den från clas ohlson tex är ju AISI 304 och de är samma som de mesta i bryggvärlden.
tomasharrysson
RIMS-byggare
RIMS-byggare
 
Inlägg: 515
Blev medlem: måndag 2014-03-17 20:10
Ort: Göteborg

Re: Skadliga metaller i bryggutrustning?

Inläggav skyking » fredag 2017-04-14 21:19

Rostfritt stål är en samlingsbenämning på olika stål-legeringar. Det är alltså skillnad mellan rostfritt och rostfritt. Vissa kallas dessutom syrabeständigt, men även det är en sanning med modifikation, vissa syror står de inte emot ändå.

När det gäller bryggning så är det bara vissa legeringar som bör användas. Enklaste är antagligen att kolla om det finns någon bryggutrustning med samma legering. Tar du t.ex. nämnda ståltråd från Clas Ohlson så ser du att det är 304-stål där och letar du sedan på Humlegården så hittar du boilermaker som är gjord i 304-stål. Det bör isf inte vara någon ko på isen.

En sak jag inte funderat på är hur det är med nickelallergiker. Klarar de av nickelhaltiga legeringar? Det är inte helt ovanliga om jag inte misstar mig...
skyking
Maltrostare
Maltrostare
 
Inlägg: 1370
Blev medlem: lördag 2016-07-09 11:03

Re: Skadliga metaller i bryggutrustning?

Inläggav Snow » fredag 2017-04-14 22:22

Är allt i de kända bryggverken syrafast, dvs värmeelement, tappkranar, pumpkopplingar etc?
Snow
RIMS-byggare
RIMS-byggare
 
Inlägg: 590
Blev medlem: söndag 2016-02-21 20:25
Ort: Tyresö

Re: Skadliga metaller i bryggutrustning?

Inläggav tomasharrysson » lördag 2017-04-15 00:11

Snow skrev:Är allt i de kända bryggverken syrafast, dvs värmeelement, tappkranar, pumpkopplingar etc?


Skulle vilja påstå att de mesta inte är syrafast(dvs 316L) inom bryggvärlden.
tomasharrysson
RIMS-byggare
RIMS-byggare
 
Inlägg: 515
Blev medlem: måndag 2014-03-17 20:10
Ort: Göteborg

Re: Skadliga metaller i bryggutrustning?

Inläggav Fredrik Bergkvist » lördag 2017-04-15 08:54

Mig veteligen är det ett krav på syrafast där livsmedel har kontakt med metallen (om du kör komersiellt). Alltså det ska vara T.ex 2343, 316, eller a4 om vi pratar skruv. Utvändigt där det inte är direkt kontakt är "vanligt" rostfritt 2333, 304 eller a2 godkännt. Vad gäller ytbehandling finns det olika klassningar som är godkännda. Bäst är betning till (tror det är d2). Detta ger en mer motståndskraftig yta. Polerat är också bra. Utfällning av tungmetaller och annat skit är inget att oroa sig över så länge du inte stoppar i ädlare metaller i koket. T.ex koppar som får igång en galvanisk strömmning. Vätskan / koket fungerar då som elektrolyt.

Lättast är nog att tänka "hur gör livsmedelsindustrin"

Själv försöker jag att enbart använda syrafast. Detta är dessvärre dyrast och hårdast.

Skickat från min D6603 via Tapatalk
Fredrik Bergkvist
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 102
Blev medlem: söndag 2017-02-05 21:18

Re: Skadliga metaller i bryggutrustning?

Inläggav tomasharrysson » lördag 2017-04-15 10:28

Visst är 316 att föredra men om du kollar på tex SS Brewtech så är allt dom gör i 304, och det kan du använda i kommersiellt syfte.
tomasharrysson
RIMS-byggare
RIMS-byggare
 
Inlägg: 515
Blev medlem: måndag 2014-03-17 20:10
Ort: Göteborg

Re: Skadliga metaller i bryggutrustning?

Inläggav Snow » lördag 2017-04-15 10:50

Jag har blandat lite hej vilt med metaller under min utvecklingsfas.
Nu funkar konceptet så dax att förfina det hela och börja byta rör etc.

Iofs tror jag det är skitsamma vad man har i ett hembryggeri, har svårt att se att man kommer extrahera metaller
under de korta exponeringstider det rör sig om, men det känns ju gedignare. Ball- och kvallefaktorn ska man ju som
bekant aldrig förringa :)

Någon som har bra länkar till nån site med rostfria kopplingar etc?

Vad är 4408 för klass, duger det, tex denna?
https://www.esska.se/esska_se_s/Korsningsstycke-rostfritt-staal-1/8-4-kXXES0000000-10850.html
Snow
RIMS-byggare
RIMS-byggare
 
Inlägg: 590
Blev medlem: söndag 2016-02-21 20:25
Ort: Tyresö

Re: Skadliga metaller i bryggutrustning?

Inläggav tomasharrysson » lördag 2017-04-15 15:57

Jag hade köpt från aliexpress istället.

https://www.aliexpress.com/item/1X-1-2- ... 45618f51a1
tomasharrysson
RIMS-byggare
RIMS-byggare
 
Inlägg: 515
Blev medlem: måndag 2014-03-17 20:10
Ort: Göteborg

Re: Skadliga metaller i bryggutrustning?

Inläggav Pilsnerkokaren » lördag 2017-04-15 17:42

Nu kan jag inte hålla mig längre :)
Att rostfritt stål innehåller krom är en förutsättning för att det ska vara rostfritt.
Ett sätt att kolla om det är bättre rostfritt och inte diskbänkskvalité (18,8) är att det inte ska vara magnetiskt. Ta en kylskåpsmagnet och testa i vasken, den lär fastna.
DIN 1.4408 är syrafast.
De rostfria bitarna i fyllaren är tillverkade i 1.4307 eller 1.4404 lite beroende på om bitarna har kontakt med ölen eller ej.
Användarvisningsbild
Pilsnerkokaren
Maltrostare
Maltrostare
 
Inlägg: 1463
Blev medlem: tisdag 2014-05-13 14:59

Re: Skadliga metaller i bryggutrustning?

Inläggav Carl » lördag 2017-04-15 23:42

Och jag kan inte hålla mig heller... :-)
Pilsnerkokaren skrev:Att rostfritt stål innehåller krom är en förutsättning för att det ska vara rostfritt.
Ett sätt att kolla om det är bättre rostfritt och inte diskbänkskvalité (18,8) är att det inte ska vara magnetiskt. Ta en kylskåpsmagnet och testa i vasken, den lär fastna.
DIN 1.4408 är syrafast.
De rostfria bitarna i fyllaren är tillverkade i 1.4307 eller 1.4404 lite beroende på om bitarna har kontakt med ölen eller ej.

Det är väl minst en förenkling. T.ex. är väl duplexstål magnetiskt, om än inte så vanligt i bryggsammanhang kanske, men det är väl inte rostfritt stål med ovässentlig nickelandel heller?

304 och 316 är båda austenitiska stål och därför omagnetiska. 304 är väl också ett (18,8)-stål? Ca. 18% krom och 8% nickel? Eller? Och är det inte nickelandelen som gör att ett stål blir austenitiskt. Alltså, borde inte alla , eller iaf de flesta, stål med dessa procentsatser vara omagnetiska?

Jag är alls ingen expert på området, detta är bara vad (jag tror mig) läst mig till som vetgirig b(r)yggare... :-)
Carl
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 69
Blev medlem: torsdag 2015-05-21 21:00
Ort: Norra Östergötland

Re: Skadliga metaller i bryggutrustning?

Inläggav Pilsnerkokaren » söndag 2017-04-16 09:31

Jo du har rätt, det är starkt förenklat att testa med en magnet och se om de rostfria är av bättre kvalité eller ej.

Men är det någon här på forumet som egentligen undrat över huruvida grytan är i austenitiskt, ferritiskt eller martensitiskt rostfritt stål?
Användarvisningsbild
Pilsnerkokaren
Maltrostare
Maltrostare
 
Inlägg: 1463
Blev medlem: tisdag 2014-05-13 14:59

Re: Skadliga metaller i bryggutrustning?

Inläggav assistredo » söndag 2017-04-16 11:09

Pilsnerkokaren skrev:Men är det någon här på forumet som egentligen undrat över huruvida grytan är i austenitiskt, ferritiskt eller martensitiskt rostfritt stål?

Troligtvis inte men en del vill väl veta om grytan funkar med induktion. Vilken av dessa tre skulle detta kunna vara? Jag drar mig till minnes att jag sett beteckningen "18/0" -stål (inget nickel?) och att detta är magnetiskt (induktionsfunktionalitet ). Stämmer det?

Sådana grytor brukar ju ha en flerskiktsbotten där ett annat rostfritt stål än det magnetiska kommer i kontakt med vätskan. Fast rostfritt kan ju rosta ( :oops: nä ursäkta - nu får det vara nog)
Senast redigerad av assistredo söndag 2017-04-16 11:21, redigerad totalt 1 gång.
Björn Petersson
Användarvisningsbild
assistredo
Maltrostare
Maltrostare
 
Inlägg: 1483
Blev medlem: torsdag 2007-01-04 21:50
Ort: Linköping

Re: Skadliga metaller i bryggutrustning?

Inläggav Pilsnerkokaren » söndag 2017-04-16 11:17

Brukar det inte vara en stålkärna i de grytorna som ska fungera med induktion?
Det rostfria kan vara magnetiskt men är det inte en undre gräns av magnetismen för att induktionshällen ska fungera?
Användarvisningsbild
Pilsnerkokaren
Maltrostare
Maltrostare
 
Inlägg: 1463
Blev medlem: tisdag 2014-05-13 14:59


Återgå till Utrustning, byggtips och mekande

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 68 gäster

cron