Julius Langweiler skrev:Ursäkta mellansticket här..
Såg att rekommedationen ligger på ca 3,8 l/h.
Jag kokar utan lock i en 36 l kastrull och snittar 3.4 l/h. Är det ok med tanke på utrustningen?
Kastrullen har en innerdiameter på 34 cm och jag har isolerat med liggunderlag.
För det första så brukar rekommendationen vara angiven som procentuellt bortkok. Det brukar anges som 10% på en timme.
För det andra så är det bara en riktlinje. Till stor del är siffran indirekt, dvs den syftar egentligen till något annat än bortkoket. Det man vill åt i koket är egentligen att man vill att alfasyran skall isomeriseras, att smakämnen och alfasyra skall extraheras ur humlen, att DMS skall koka bort och sånt. Man vill därmed att koket skall vara så kraftigt att man får ordentligt rull i vörten. Det råkar vara så att detta normalt åstakoms om man kokar så livligt att 10% kokar bort på en timme. Det enda som egentligen är relaterat till bortkoket är kanske att man inte vill förlora för mycket vört - man kan dock kompensera för volymförlusten.
Som framgått tidigare så beror bortkoket mycket på vilken effekt man har på värmekällan och isolering och annat (utrustningen med andra ord). Hur mycket vört du har är av underordnad betydelse. I ditt fall så bör du få ungefär 3.4L/h i bortkok oavsett om kastrullen är full eller halvfull.
Kör du med full kastrull så ser man att du är ganska i linje med rekommendationen, har du 34L så är du ju precis på. Du kanske kan koka 35L eller bara 33L utan att det kokar över. Det kan alltså diffa litegrann, med betoning på lite.
Man bör också notera att det bör gå att avvika från rekommendationen betydligt, isht ifall det rör sig om större bortkok än 10%. Brygger du mindre satser kommer du få procentuellt mer bortkok (om du inte kan reglera ner effekten), men det behöver inte göra ett hinder för att kunna brygga mindre satser. Man kan iofs tänka sig att det inte blir så bra rull i koket ifall det blir för grunt i kastrullen. Jag tycker man bör kunna köra ner till runt 20L åtminstonde i din kastrull (då blir det närmare 20% bortkok), kanske mer.