Moderatorer: martinb, Staffan Ulfberg, Webbgrupp
tomasharrysson skrev:En stor frysbox med glykol och temperaturstyrda pumpar.
Rocksolid skrev:Frågan är om man har ett mindre rum man jäser i där man ställer in en portabel ac. Kyler man rummet till låt oss säga 10 grader så borde det hålla nere tempen på jäsningen? Framför allt om man har jästankar i stål som leder värme bättre än plast.
Jag jäser just nu 200 liter Pale Ale i ett 300 liters stålkärl. 18 grader i rummet och tempen har "bara" stigit till 22 grader i ölet under högkrausen.
Så om man sänker tempen i rummet med x grader, hur mycket kommer det att påverka?
Rocksolid skrev:Jag jäser just nu 200 liter Pale Ale i ett 300 liters stålkärl. 18 grader i rummet och tempen har "bara" stigit till 22 grader i ölet under högkrausen.
Så om man sänker tempen i rummet med x grader, hur mycket kommer det att påverka?
Med en fläkt som blåser på kärlet får du nog ned det ett par grader till. Min setup med 200L-kärl är precis så. STC-1000+, kopplad till fläkt och värmeslinga (reptil). När det är dax för dia-rast lindar jag runt ett liggunderlag.
Rocksolid skrev:Jag jäser just nu 200 liter Pale Ale
ickmund skrev:Med en fläkt som blåser på kärlet får du nog ned det ett par grader till. Min setup med 200L-kärl är precis så. STC-1000+, kopplad till fläkt och värmeslinga (reptil). När det är dax för dia-rast lindar jag runt ett liggunderlag.
Morgan skrev:Hur mycket temperaturen i jäskärlet stiger beror på vilken temp man jäser i eftersom intensiteten ökar med temperaturen. Om man jäser ales i 17 graders omgivningstemp går det nog bra utan mer avancerad kylutrustning. Lageröl kommer aldrig vara ett problem. Detta förutsätter dock att du kan styra omgivningstemperaturen, och så stora jäskärl som du pratar om går inte in i ett kylskåp. Det blir till att bygga ett kylrum, vilket dock är betydligt enklare än att hålla på med vätskebaserad kyla.
Morgan skrev:Som kommersiell bryggare är det väl också viktigt att hitta lagom dyra lösningar för att nå målet. För ett litet kommersiellt bryggeri är ett sånt här system ganska mycket pengar.
Ceder skrev:Hallå ickmund, vilken effekt har du på värmeslingan? Och hur många grader kan du med hjälp av den öka jästempen? (Vill inte slösa energi i onödan och då mitt bryggeri är ett par grader för kallt normalt sett funderar jag på en liknande lösning, jäser typiskt 250 liter i stöten)
Återgå till Utrustning, byggtips och mekande
Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 68 gäster