Ok, hej igen på er alla bryggare och byggare!
Jag har fått hem ett 50l kärl från Italien som jag tänkt mig att göra något med.
http://www.ebay.com/itm/321993668290När jag packade upp den så insåg jag ganska snabbt att jag skulle bli tvungen att ändra mina planer lite granna.
Hade tänkt mig att göra en BM klonish.
Nu har jag ett par andra idéer som jag gärna tar emot feedback på.
Har köpt en Biltemagryta som jag tänkt mig som maltpipa (tack pilsnerkokaren för den ideén).
Det jag står och väger mellan är att pumpa vört från botten och tillsätta den i toppen och låta den rinna ner. Har dock en känsla av att jag kommer bli
lite besviken på flödet och värmespridningen med den metoden.
Det jag nu klurar på är att ha maltpipan stående i kärlet med en distans från botten i form av M8 skruvar typ. Alternativet är att hänga maltpipan från kanterna på kokkärlet. Anledningen till det övervägandet är att botten i kärlet är ganska rankt, det går säkert att ställa den i kärlet bara man säkrar underlaget till hela kärlet. Hänger den så kan man dock redan från början ha handtaget som pipan skall lyftas med på plats.
Maltpipan ska vara hålad med 3 mm (lagom?) hål. Dessa hål täcks av ett lock, antingen på undersidan, eller i botten på maltpipan. Tanken är att pumpa vört från botten av kokkärlet upp och ner i botten på maltpipan för att få flöde nerifrån och upp i maltbädden och låta det flöda över kanten och ner i kärlet igen.
När sedan mäskningen är klar så ska man genom att sänka locket (om det är placerat under pipan) eller höja locket en aning om det är placerat i pipans botten.
Detta för att kunna laka, eller bara dränera ur maltbädden.
Tanken är att pumpa vörten genom en värmare :
http://www.ebay.com/itm/191910995091 (jag hittade min i en slaktad diskmaskin). Detta gör man då genom att ta vört från en T-anslutning till tappkranen, eller föralldel direkt ur tappkranen. kranen på kokkärlet är roterbar så det kan vara en bra lösning. Då kan man även reglera flödet med den, det ärinte optimalt ehuru man reglerar på pumpens sugsida. Det är inte optimalt, men det gör oxå att man undviker att höja trycket etfer pumpen genom att reglera på den sidan.
Pump och värmare regleras med en STC1000 eller en UTC400, men givaren placerad i toppen eller en liten bit ner i malten.
Håller på med lite tester och caddar upp ritningar på det hela. Testade pump och värmare igår. Den höjer temperaturen på vatten med ca 4-5 grader på fullt flös, då är det skapligt flöde genom hela konstruktionen. Har strypt anslutningarna så det är 22mm och 15mm rör i anslutningarna in/ut genom värmaren.
Sedan är tanken att göra en doppvärmare av en sån här fast 6kw :
http://www.ebay.com/itm/191636838785 Först hade jag tänkt sätta elementet i botten underifrån, men botten känns rank för det. Har även funderat på att stadga den genom att klämma en tjockare platta i genomföringen till elementet. Dock så tilltalar ett helt slätt kokkärl mig en aning (tack igen pilserkokaren) så en doppvärmare av lite kaliber känns rent funktionellt och hygieniskt bättre.
Sedan tänker jag mig en krage i botten som sammlar all skit efter kok.
Vad tror ni?
Funkar det, lock under eller i?