Testade King Cobran idag med 20 liter vatten och den gick från 100-20 grader på 3 minuter och 8 sekunder. Får väl anses som godkänt med tanke på att jag inte hade fullt tryck på och dessutom glömde jag stänga av plattan. Tempen sjönk ungefär 1 grad i sekunden de första 40-50 graderna. Jag hann faktiskt inte med att mäta exakt. Den här galna Cobran slår ju nästan min AC Cobra, den gör 0-100 på 4 sekunder. Tänk om koket kunde gå lika snabbt, idag tog det en timme.
Inte hört något från tullen ännu, men det kommer väl. Inköp och frakt gick som sagt på 2014:- och gissningsvis blir tull och moms runt 7-800:- Inte den billigaste spiralkylaren men förmodligen den snabbaste man kan köpa. Hydran ska vara snäppet snabbare på pappret men den är för hög för min gryta och den batchstorleken jag oftast kör med. Men mitt test gav den jämt skägg idag! Den ska kunna kyla 19 liter på 3 minuter och jag hade ju 20 liter.
Hur långt är varje parallellrör? På Jadeds hemsida står det 25' men jag får inte riktigt ihop det. Om den är 25 inch innebär det ju att den bara är 63,5 cm och det känns ju i kortaste laget.
Funkar den att rengöra något sådär lätt? Tänkte ifall det sätter sig humlebös eller druv mellan rören?
Japp, de 3 slingorna är 25 fot styck. 7,5 meter typ. Tror inte att det kommer att fastna något skit alls mellan slingorna, det sitter ju distanser så den är förmodligen minst lika enkel att rengöra som vilken spiral som helst. Det är en av anledningarna till att jag återgår till spiral.
Nu har jag gjort 2 brygder med nya kylaren och jösses vilket monster. Sååå mycket enklare än böket med en pvv och rengöringen tar ungefär 5 sekunder. Men som vanligt är det alltid något som strular och jag får inte till någon kon längre när jag whirlpoolar. Tidigare var det buslätt att få en perfekt kon i varm vört men nu whirlpoolar jag i kall vört och det blir bara ett jämntjock lager i grytan. Visst har jag hört att det är svårare i kall vört men ska det vara så extrem skillnad? Hur funkar det för er andra?
Tidigare trodde jag att det var diametern på grytan som var det viktigaste men kom på att samtidigt som jag gick upp till större kastrull bytte jag också kylmetod till pvv. I Bilteman med kylspiral var det stört omöjligt att få till en kon men nu har jag samma problem igen trots större gryta.
Förslag på lösningar? Bazooka eller falskbotten vill jag helst inte ha. Gissar att man skulle kunna göra en wp med pump istället för att röra runt med kylaren eller helt enkelt försöka skapa en wp för hand samtidigt som kylaren får vara kvar i grytan.Eller enklast är kanske att låta allt sedimentera, tappa ovanför druven och offra 3-4 liter varje kok.
Jag kyler med pumparna på i bm50. En jäkla röra med bös när allt är nerkylt. Lyfter ur min spiral och stänger av pumparna. Låter stå i 60min ca.. Sen offrar jag 4liter varje gång typ..
Ok, men får du någon kon då eller blir det ett jämntjockt lager? Jag brukar bara vänta 10 minuter ungefär och då har det tidigare hunnit bildats en perfekt kon. 60 minuter är ju en evighet, gör det verkligen så stor skillnad?
Jag whirlpoolar inte.. Så ett lager i botten är d som blir.. Behöver vänta 30min åtminstone med bm. Då pumparna tuggar sönder all pellets vettu.. Får alltid kristallklar vört såhär..
Gott. Tänkte fira bryggd 50 (sen jag började räkna) med 45liter Belgisk Blonde enligt lyckat och beprövat recept, vore kul att testa den då.. Kanske orkar vänta