Har kollat runt lite på nya versionen av Beersmith som jag gissar att många här använder! Tror det kan va smart att ha en samlad tråd för frågor kring den nya versionen eftersom den innehåller några trevliga förbättringar som det verkar, men verkar också ha lite frågetecken kring sig.
Skulle vilja börja med att höra om nån av er har kollat på vattenbehandlingen och pH i 2.3? Jag tycker det verkar ganska otydligt, men man kanske måste bygga upp ett eget system för att få det att funka. Programmet ger mig i alla fall ett estimerat pH-värde, och förslag på hur jag ska få ner mäskens pH till 5.2. Men om mjölksyra och salter läggs till i receptet räknar den INTE ner pH-beräkningen under Mash-tabben.. Det verkar helt frånskilt ifrån varandra på något sätt. Så om jag lägger in min totala bryggvattenmängd med mitt grundvatten så kan man inte tweaka det åt nåt håll, om jag inte har missat nåt väsentligt..?
Funderar då på ifall man måste använda egenskapade vattenprofiler som "Ljus maltig profil" eller "IPA" som BASERAS på sin grundvattenprofil, istället för att knappa in sin egen grundvattenprofil som grund för receptet? För om inte salter eller mjölksyran i receptlistan påverkar vattenberäkningarna så blir ju ens grundvattenprofil helt värdelös att använda i receptet..
Plus att programmet säger att jag ska tillsätta närmare 8,5 ml mjölksyra i mitt bryggvatten för att få ner pH till 5.2, när jag i vanliga fall klarar mig med max 2 ml.. Hmmmm.....
Nån som hänger med?