Ok...nu är det dags att börja planera Julölen. Kommer att brygga den traditionella Stouten men ärligt talat så är jag inte så förtjust i den. Klart jag brygger och dricker en och annan med andakt men jag siktar på att hitta en Julöl i min smak.
Eftersom mina smaklökar lutar mer åt ljusa öl så tänker jag använda en Brooklyn lager som grund.
Jag vill att den ska ha en aning av apelsinskal, kanel och vanilj i sig utan att någon av smakerna tar över.
Jag har ingen erfarenhet att tillsätta dessa för mig "nya" ingredienser så frågar därför ödmjukast om råd här hur man bäst gör det och optimerar resultatet...så gott det går
Jag brygger på en Braumeister 20l
Jäser i tempererad jäskyl
Tappar den på fat (evetuell flaskning från fat för flaskorna som ska pryda julbordet)
Recept att utgå ifrån...
Batch Volume: 23 L
Boil Time: 60 min
Mash Water: 20.63 L
Sparge Water: 11.73 L
Total Water: 32.36 L
Boil Volume: 28 L
Pre-Boil Gravity: 1.050
Vitals
Original Gravity: 1.056
Final Gravity: 1.016
IBU (Tinseth): 29
Color: 12.8 EBC
Mash
Temperature — 47 °C — 20 min
Temperature — 69 °C — 45 min
Temperature — 77 °C — 10 min
Malts (5.71 kg)
5 kg (87.6%) — Weyermann Pale Malt — Grain — 6.5 EBC
400 g (7%) — Weyermann Munich I — Grain — 14 EBC
310 g (5.4%) — Crisp Cara — Grain — 34.5 EBC
Hops (155.3 g)
28 g (17 IBU) — Willamette 5.5% — Boil — 75 min
13 g (6 IBU) — Vanguard 5.5% — Boil — 35 min
9.3 g (5 IBU) — Cascade 5.5% — Boil — 35 min
14 g (1 IBU) — Cascade 5.5% — Boil — 2 min
14 g (1 IBU) — Hallertauer Mittelfrueh 4% — Boil — 2 min
14 g (0 IBU) — Saphir 3.5% — Boil — 2 min
42 g — Hallertauer Mittelfrueh 4% — Dry Hop — 7 days
21 g — Cascade 5.5% — Dry Hop — 7 days
Yeast
1 pkg — White Labs WLP833 German Bock Lager 76%
Pitch yeast: 13 C
Fermenting temp: 11 c
diacetyl break: FG 1.020/ go to 20 C in steps by 2-3 C
Lager in bucket: 1 week 2-3 C
Dry hop: 7 days
Keg
-Micke-