"Julöl "Brooklyn Lager (+apelsinskal, kanel & vanilj)

Vill du ha tips och feedback på ditt recept? Har du en intressant idé du vill diskutera? Här är forumdelen för dig!

Moderatorer: martinb, alekks, Webbgrupp

"Julöl "Brooklyn Lager (+apelsinskal, kanel & vanilj)

Inläggav miggymop » torsdag 2020-10-08 09:31

Ok...nu är det dags att börja planera Julölen. Kommer att brygga den traditionella Stouten men ärligt talat så är jag inte så förtjust i den. Klart jag brygger och dricker en och annan med andakt men jag siktar på att hitta en Julöl i min smak.

Eftersom mina smaklökar lutar mer åt ljusa öl så tänker jag använda en Brooklyn lager som grund.

Jag vill att den ska ha en aning av apelsinskal, kanel och vanilj i sig utan att någon av smakerna tar över.

Jag har ingen erfarenhet att tillsätta dessa för mig "nya" ingredienser så frågar därför ödmjukast om råd här hur man bäst gör det och optimerar resultatet...så gott det går :)

Jag brygger på en Braumeister 20l
Jäser i tempererad jäskyl
Tappar den på fat (evetuell flaskning från fat för flaskorna som ska pryda julbordet)

Recept att utgå ifrån...

Batch Volume: 23 L
Boil Time: 60 min


Mash Water: 20.63 L

Sparge Water: 11.73 L
Total Water: 32.36 L

Boil Volume: 28 L

Pre-Boil Gravity: 1.050


Vitals
Original Gravity: 1.056

Final Gravity: 1.016

IBU (Tinseth): 29

Color: 12.8 EBC


Mash
Temperature — 47 °C — 20 min

Temperature — 69 °C — 45 min

Temperature — 77 °C — 10 min


Malts (5.71 kg)
5 kg (87.6%) — Weyermann Pale Malt — Grain — 6.5 EBC
400 g (7%) — Weyermann Munich I — Grain — 14 EBC
310 g (5.4%) — Crisp Cara — Grain — 34.5 EBC
Hops (155.3 g)

28 g (17 IBU) — Willamette 5.5% — Boil — 75 min

13 g (6 IBU) — Vanguard 5.5% — Boil — 35 min

9.3 g (5 IBU) — Cascade 5.5% — Boil — 35 min

14 g (1 IBU) — Cascade 5.5% — Boil — 2 min

14 g (1 IBU) — Hallertauer Mittelfrueh 4% — Boil — 2 min

14 g (0 IBU) — Saphir 3.5% — Boil — 2 min

42 g — Hallertauer Mittelfrueh 4% — Dry Hop — 7 days

21 g — Cascade 5.5% — Dry Hop — 7 days


Yeast
1 pkg — White Labs WLP833 German Bock Lager 76%


Pitch yeast: 13 C
Fermenting temp: 11 c
diacetyl break: FG 1.020/ go to 20 C in steps by 2-3 C
Lager in bucket: 1 week 2-3 C
Dry hop: 7 days
Keg

-Micke-
miggymop
Delmäskare
Delmäskare
 
Inlägg: 14
Blev medlem: måndag 2020-06-22 10:37

Återgå till Recepthjälp

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 5 gäster