erno skrev:Körde på dessa hinkar när jag gick från 5 liter till 10 liter: https://www.jula.se/catalog/bygg-och-fa ... nk-164010/C-land skrev:skyking skrev:C-land skrev:Köpte detta kit: https://www.koksbryggeriet.se/sv/artikl ... zwQAvD_BwE
men det verkar ju vara en djungel av prylar man kan använda så tänkte mest om det är något man "bör" ha för att minska arbetet. Finns nog en del tips och trix kan jag tänka
Om du har gryta för större volym så kan en ide vara att köpa en jäshink, finns i olika storlekar och kostar inte speciellt mycket. En fördel med jäshink är att man kan hälla i vörten rakt i efter kylning. Borrat hål för tappkran är "optional". Och om du ökar volymen så är nog inte sättet de visar längre speciellt praktiskt, med plasthink kan du runka hinken kraftigt istället.
Djungeln av prylar är lite för att olika bryggare har lite olika approach och därmed lite olika problem och lösningar. Jag tycker att du som nybörjare kan köra på rätt oförändrat och känna dig för vilka moment som du tycker är problematiska och borde kunna förenklas.
Jaha, så jäshink kan fungera istället för ett kärl i glas då ja. Men du skriver att man kan hälla vörten rakt i, men den ska väl filtreras emellan ändå va? Kanske en märklig fråga (men inga frågor är väl för dumma...) men kan man jäsa 10 L i en 15 L hink, tänker mer om det har med luft och sådant att göra? Borde väl inte spela någon roll?
Ja 10 liter glaskärl kanske bli krångligt att skaka. Men med hink så måste man ha en propp och jäsrör till som passar då med antar jag. Ska definitivt kika på den idén! Tack!
En fråga till gällande hinken, det framgår inte riktigt vad det är för dimensioner på jäsröret som man måste köpa vid sidan av eller är det bara att trycka i liksom? Det verkar ju sitta nån form av propp högst upp.
Används fortfarande när mindre satser görs.
Ett hål i locket bara sen är det bara att köra.
Ok! Den var ju billigare, då är det alltså bara att göra hål i locket, sätta i propp och jäsrör. Billigt alternativ då en 10 L kärl i glas kostar runt 450 kr på köksbryggeriets hemsida. Tack för tipset!